Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Arbeidsinzet varieert tussen bedrijven

De arbeidsinzet varieert sterk tussen bedrijven. Dat blijkt uit gegevens van 113 bedrijven uit het Informatienet van het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Volgens het LEI hangt de arbeidsinzet (uren per dier per jaar) samen met bedrijfsomvang en kan dit sterk varieren tussen bedrijven. Door middel van een formule is berekend dat een bedrijf met honderd zeugen een arbeidsinzet van 9,3 uur per zeug vraagt. Bij vijfhonderd zeugen is dat 7,5 uur en bij duizend zeugen is dat 6,9 uur per zeug per jaar.
Bij duizend vleesvarkens leidt dit tot een berekende arbeidsinzet van 1,29 uur, bij tweeduizend vleesvarkens is dat 1,04 uur en bij vierduizend vleesvarkens bedraagt de arbeidsinzet dan 0,84 uur per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Volgens het LEI kan arbeid op een groter bedrijf vaak efficiënter benut worden. Daardoor is de arbeidsinzet op grotere bedrijven lager dan op de bedrijven met minder dieren.
Het LEI constateerde ook een grote spreiding, tussen de 0.7 en 1,4 uur per dier, op een bedrijf met tweeduizend vleesvarkens. In het onderzoek is niet meegenomen of dit verschil veroorzaakt wordt door het type stal of de locatie(s) van het bedrijf. In grotere stallen is automatisering namelijk voordeliger te realiseren, wat tijd per dier kan schelen.

Eén reactie

  • jonge boer, Wvl

    minder tijd spenderen is daarom niet beter, iedereen kan snel door een stal wandelen

Of registreer je om te kunnen reageren.