Varkenshouderij

Nieuws

’Aanpassen varkensstallen kost half miljard’

Londen – Aanpassen van alle varkensstallen in Europa die nu niet aan de nieuwe voorschriften voor de betonnen roosters voldoen, gaat mogelijk meer dan een half miljard euro kosten. Daarop wijst de National Pig Association (NPA), de bond van Britse varkenshouders.

Hoewel de regels al in 2003 zijn afgekondigd, voldoen ook veel stallen van na die tijd niet aan de voorschriften, aldus de bond.
De NPA refereert aan de EU-richtlijn voor het welzijn van varkens die in 2003 is aangekondigd en per 1 januari 2013 definitief van kracht wordt. Die richtlijn bepaalt niet alleen dat zeugboxen verboden zijn, waar de NPA al eerder op heeft gewezen, maar ook dat de roosterspleet in de vloeren uit veiligheidsoverwegingen niet groter mag zijn dan 18 millimeter.
Britse bronnen stelden eerder dat veel stallen in eigen land daar niet aan voldoen, maar nu voegt de NPA er aan toe dat dat eigenlijk in de meeste EU-landen niet het geval zal zijn.
Volgens de Britse bond ’neemt de hoop toe dat de EU de tolerantie zal verhogen naar 20 millimeter, een maatgeving die ook in de Europese normen wordt gehanteerd’. ”Maar varkensbedrijven die een grotere spleet hanteren, zullen dat in ieder geval moeten aanpassen. Dat gaat ze zeker 55 euro per meter kosten”, denkt de NPA.
Volgens de Britten ’lijkt het er op dat de regels niet alleen onopgemerkt bleven voor bestaande stallen maar dat veel Europese varkenshouders er ook niet op hebben gelet toen ze recent nieuwe gebouwen hebben neergezet.’

Of registreer je om te kunnen reageren.