Varkenshouderij

Nieuws 982 x bekeken

Wisselend voer heeft geen invloed op groei varkens

Lelystad – Tempo-vleesvarkens kunnen veel beter tegen steeds wisselende voersamenstellingen dan verwacht.

Dat is het belangrijkste resultaat van een onderzoek met Tempo-vleesvarkens bij Varkens Innovatiecentrum Sterksel. Uit het onderzoek bleek dat de technische resultaten van de vleesvarkens niet verbeteren als de grondstoffensamenstelling van startvoer, tussenvoer en eindvoer op elkaar zijn afgestemd.
De onderzoekers verwachtten dat de vleesvarkens zouden reageren met groeidipjes op de wisselende voersamenstellingen die werden verstrekt. Dit bleek dus niet het geval. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het 1000-gramgroei-project en werd gesubsidieerd door het Productschap Vee en Vlees.
Volgens onderzoeker Carola van der Peet was de keus voor Tempo-vleesvarkens min of meer toevallig. Sterksel werkt met Tempo’s. Zij durft de gevonden resultaten niet zo maar door te trekken naar Piétrain-achtige vleesvarkens. Van der Peet: ”De resultaten kunnen een ras-effect zijn of het gevolg zijn van de gezondheidsstatus, maar het kan ook zijn dat varkens veel minder gevoelig zijn voor steeds wisselende voersamenstellingen dan wij denken.”
Nieuwe proeven met vleesvarkens van een andere genetische samenstelling staan niet op het programma.

Of registreer je om te kunnen reageren.