Varkenshouderij

Nieuws 1316 x bekeken

Vraagtekens bij cijfers Europese varkensproductie

Zoetermeer – Marktonderzoeker Paul Westra van het Productschap Vee en Vlees zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de cijfers van Eurostat over de Europese varkensproductie.

Volgens Westra zijn er twee gegevensstromen van productiecijfers in de meeste lidstaten. Enerzijds worden cijfers aangeleverd door de nationale statistiekinstellingen. Deze worden verwerkt en gepubliceerd door Eurostat. Een tweede stroom gegevens komt van de nationale sectororganisaties, die deze gegevens rechtstreeks leveren aan de Europese Commissie. De gegevens die nu bekend zijn gemaakt, komen van Eurostat. Westra acht die cijfers minder betrouwbaar dan de gegevens die de Europese Commissie publiceert.
Bij de nu bekend gemaakt gegevens heeft Westra met name twijfels over de gegevens van Spanje en Roemenië. Spanje heeft volgens Westra een reputatie op het punt van slordige cijfers. Roemenië berekent nu een productiestijging van 10 procent op een totaal van ruim 4 miljoen varkens. De onderzoeker vermoedt dat de huisslachtingen, een relatief groot deel van de productie, voor het eerst versneld zijn meegenomen in de cijfers, waardoor een vertekening ontstaat.
Westra wijst er wel op dat de veerkracht van de varkenssector vaak groter is dan in eerste instantie wordt gedacht. Een verwachte krimp pakt in werkelijkheid vaak veel kleiner uit, weet hij uit ervaring.
Wyno Zwanenburg van varkenshoudersbond NVV zegt in reactie op de cijfers dat het, gezien het huidige aanbod van biggen en de dalende aantallen inseminaties in Nederland en Duitsland, niet anders kan dan dat er later dit jaar minder varkens komen. De prijs zal dus stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.