Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Voer heeft invloed op streptokokken-infectie

Wageningen - Aanpassing van de voersamenstelling kan het aantal biggen met klinische verschijnselen van een Streptococcus suis-infectie verminderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. In twee proeven is onderzocht of het verstrekken van kunstmelk na spenen de energieopname van biggen verhoogt en het aantal biggen met klinische verschijnselen passend bij een Streptococcus suis (S. suis)-infectie vermindert. Daarnaast is onderzocht of een speenvoeder met beter verteerbaar eiwit, meer ontsloten granen, meer zuren, toegevoegd kokosvet en meer fermenteerbare NSP de energieopname na spenen verhoogt en het aantal biggen met klinische verschijnselen passend bij een S. suis-infectie vermindert.
Uit de resultaten bleek dat het verstrekken van kunstmelk de energieopname en groei van biggen in de eerste week na spenen en over het hele opfoktraject verhoogt (met 86 gram per dag). De hogere energieopname verminderde het aantal biggen met klinische verschijnselen passend bij een S. suis-infectie echter niet. Het lijkt er dus op dat het aantal biggen met klinische verschijnselen passend bij een S .suis-infectie niet verminderd kan worden door een hogere energieopname na spenen.
Het verstrekken van een speenvoer met beter verteerbaar eiwit, meer ontsloten granen, meer zuren, toegevoegd kokosvet en meer fermenteerbare NSP verbeterde de technische resultaten van de biggen niet in beide proeven. Aanpassing van de voersamenstelling kan het aantal biggen met klinische verschijnselen van een S. suis-infectie verminderen (van 21 naar 17 dieren in één proef) maar dat is niet altijd het geval (zoals bleek uit een andere proef met ander speenvoer). Waarom het in de eerste proef wel een effect had en in de tweede proef niet is niet bekend.

Eén reactie

  • adloos1

    De kop suggereert iets anders dan de inhoud van het artikel. Het blijkt in de praktijk erg moeilijk te zijn om streptokokken voorspelbaar met voeraanpassingen blijvend de kop in te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.