Varkenshouderij

Nieuws 889 x bekeken

Verkoopgewichten vleesvarkens Nedersaksen omhoog

Hannover – De eindgewichten in de Nedersaksische vleesvarkenshouderij lagen in het bedrijfsjaar 2010/11 als gevolg van de nieuwe Autofom-afrekeningsschema's duidelijk hoger. Dat constateert de Landbouwkamer Nedersaksen.

Bij de beoordeling van de resultaatontwikkeling in de sector registreerde de kamer een verkoopgewicht van gemiddeld 120,8 kilo. Dat is 0,4 kilo meer dan in het voorafgaande jaar. Het slachtgewicht komt bij zo'n gewicht al gauw uit op 96 kilo.
De Nedersaksische varkenshouders kregen gemiddeld 145,66 euro per geleverd dier. Dat was 6,95 euro meer dan in 2009/10. Hoge voerkosten drukten echter het eindresultaat dat met een dekkingsbijdrage (opbrengst minus directe kosten) uitkwam op 18,30 euro. Dat is 10 procent onder het gemiddelde van de vijf voorafgaande jaren, maar aanzienlijk beter dan in 2009/10, want toen werd een nul-resultaat geboekt. De 25 procent best presterende boeren haalden bovendien afgelopen jaar een dekkingsbijdrage van 27,60 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.