Varkenshouderij

Nieuws 3792 x bekeken 1 reactie

’Varkensprijs fors omhoog door verbod zeugboxen’

Londen – De varkensprijzen in Europa kunnen met meer dan 10 procent omhoog gaan als begin volgend jaar het Europese verbod op zeugboxen in gaat.

”Het is zo goed als zeker dat daardoor het aantal varkens in Europa de komende zal teruglopen en ik geloof niet dat dat slecht nieuws is.” Dat stelt Stewart Houston, voorzitter van de Britse bond van varkenshouders National Pig Association (NPA).
Houston denkt dat in de varkenshouderij straks hetzelfde zal gebeuren wat zich nu rond eieren voordoet waar de striktere Europese welzijnsregels voor leghennen tot een tekort en hogere prijzen leiden. ”Het zal echter niet in dezelfde mate gebeuren, omdat de Europese Commissie haar lesje heeft geleerd. Brussel oefent nu sterkere dwang uit op de lidstaten om ervoor te zorgen dat varkenshouders op tijd aan de nieuwe regels voldoen. Maar de prijsstijging komt zeker in de dubbele getallen uit.”
De nieuwe regels zullen er volgens Houston wel toe leiden dat een flink aantal boeren met de varkenshouderij stopt. ”De manier waarop aan de richtlijn wordt voldaan, is een combinatie van twee dingen: boeren die omschakelen en anderen die er mee stoppen.” De Franse bond van varkenshouders heeft in dit verband al de verwachting uitgesproken dat de productie daar fors zal inzakken omdat boeren niet – meer – willen investeren in de betere voorzieningen.
NPA organiseerde vorige week een aantal bijeenkomsten in Brussel om er bij de autoriteiten daar op aan te dringen strikt de hand te houden aan het komende verbod op zeugboxen. De Britten hechten daar veel waarde aan omdat een dergelijke maatregel in eigen land al sinds 1999 van kracht is. Aan de hand daarvan stelt de bond nu een rapport op over de huidige situatie, dat volgende maand gepubliceerd zal worden.

Eén reactie

  • info104

    Het zal een keer tijd worden dat de prijzen van het varkensvlees op een normaal niveu komen ook nu er regels voor mestverwerking eraan komen . Dat er varkenshouders stoppen staat vast , en dat de prijs van vlees dan gaat stijgen is een logies gevolg. Dan kunnen die boeren misschien die de laatste 12 jaar veel te weinig inkomen hadden voor hun geinvesteerd vermogen wat inhalen, maar het gad is erg groot bij de meesten, doe je best blijvers en hou de moet erin.

Of registreer je om te kunnen reageren.