Varkenshouderij

Nieuws 4414 x bekeken

Varkenshouder weigert boete te betalen

Veghel – Rob van Doorn, eigenaar van een fokzeugenbedrijf aan de Veghelsedijk in het Noord-Brabantse Erp weigert een boete van 6.500 euro te betalen aan de gemeente Veghel voor het veroorzaken van stankoverlast.

Begin deze week diende de zaak bij de rechter in Den Bosch en moest hij voorkomen.
De gemeente Veghel heeft Van Doorn de boete vorig jaar opgelegd. Zij stelde op 28 maart 2011 vast dat het bedrijf de geurnorm overschreden had. De reden van de overschrijding komt doordat Van Doorn een biologische combiluchtwasser had geplaatst in zijn stal. ”Dit type luchtwassers heeft nu eenmaal tijd nodig voor ze adequaat werken. Dat heeft te maken met de bacteriegroei die op gang moet komen. Ze werken daardoor niet direct optimaal zoals een chemische luchtwasser wel doet. Daardoor is tijdelijk stankoverlast ontstaan.”
Van Doorn verdedigde zich begin deze week tegenover de rechter. ”Ik heb voor deze techniek gekozen omdat het de best mogelijke en schoonste methode is om ammoniak- en geuruitstoot te reduceren. Mijn bedrijf is vlak bij een woonwijk gevestigd en daarom wilde ik de beste spullen. Deze luchtwasser reduceert 85 procent van de geur. Ik loop daarmee voorop. Nadeel van dit type luchtwassers is wel dat het enige tijd kost voor ze optimaal werken. In die tussentijd kan ik moeilijk mijn varkens elders onderbrengen. Maar omdat de gemeente geen verstand heeft van luchtwassers maar er wel over moet oordelen, word ik nu beboet. Dat weiger ik.”
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.