Varkenshouderij

Nieuws

Varkens KI Nederland hoopt 8 ton te besparen

Vught – De reorganisatie bij Varkens KI Nederland gaat de organisatie op jaarbasis € 800.000 opleveren. Dat verklaart Jan Sallevelt, algemeen directeur van Varkens KI Nederland. Bij het bedrijf verdwijnen dit en volgend jaar 40 arbeidsplaatsen.

Vorige week meldde moederorganisatie Pigture Group al dat er veertig arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. In de hele organisatie, van hoog naar laag, verdwijnen arbeidsplaatsen.
KI Nederland insemineert nog op twee procent van hun afnemers. Scannen doen ze nog bij tien procent van de klanten. Met deze werkzaamheden wordt gestopt. De personeelsleden die insemineren of scannen voor KI Nederland, krijgen de mogelijkheid dat werk te blijven doen als ZZP-er. Tegen betaling blijft Varkens KI Nederland wél reproductiebegeleiding doen op bedrijven.
Sallevelt geeft als aanleiding om te reorganiseren de verwachte krimp van de zeugenstapel met 25 procent tot 850.000 dieren in 2013. Daar komt bij dat steeds meer zeugen worden geïnsemineerd met Piétrain-achtige eindberen. Dat aandeel is al uitgegroeid tot bijna 50 procent. Er zijn talrijke Piétrain-beren en meerdere KI-bedrijven bieden deze beren aan. De markt wordt daardoor opener. Deze ontwikkeling heeft varkens KI Nederland circa drie procent omzet gekost, aldus Sallevelt.
KI Nederland kampt in Noord-Nederland met overcapaciteit. Daarom sluit KI Nederland de locatie in Heino in 2014. In het zuiden is sprake van ondercapaciteit. Daarom wordt in Erp uitgebreid. De locatie in Wanroy gaat ook dicht; de productie van deze locatie komt bij in Erp. Sinds de fusie van de coöperatieve KI verenigingen tot KI Nederland in 2008 zijn de locaties in Bunnik, Overloon en Harfsen gesloten. In Heerde werd een nieuw station gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.