Varkenshouderij

Nieuws 3112 x bekeken 12 reacties

Uitspraak Huijbers tegen zere been

Eindhoven – ”Ik zou geen euro investeren in een varkensbedrijf in Nederland dat niet duurzaam is en bulk produceert.”

Dat zei Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO, op een bijeenkomst van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) in het PSV-stadion. Eén van de ruim tweehonderd aanwezige jonge boeren en bedrijfsopvolgers stelde dat vlees met een ster van de Dierenbescherming niet rendabel te produceren is en dat boeren uitgeknepen worden door de supermarkten.

In reactie daarop stelde Huijbers dat er voor iemand die varkenshouder wil worden op de conventionele manier, zonder concepten, maar één vraag telt: wáár wil je boer worden? Niet in Nederland, zo voegde hij er na afloop van de bijeenkomst desgevraagd aan toe. Dit was tegen het zere been van veel varkenshouders, blijkt uit de tientallen, meest kritische reacties op een bericht hierover op de website van Boerderij.

Dat geldt ook voor opmerkingen van Daan van Doorn, voorzitter van een naar hem genoemde commissie die de intensieve veehouderij toekomst moet geven. Als gastspreker op de BAJK-bijeenkomst stelde hij: ”Doorgaan op de oude voet is geen optie. Het huidige model is tegen haar ecologische, economische en maatschappelijke grenzen opgelopen. We moeten naar een product waar geen discussie over is. Dat is dus duurzaam en geborgd.” Concurreren op kostprijs is volgens hem geen optie voor de Nederlandse varkenshouderij. Landen als Brazilië en ook China winnen het op dat terrein.

Van Doorn wees de jonge boeren nadrukkelijk op het belang van een goed inpassingsbeleid voor hun bedrijf. “Communiceer intensief met je omgeving. Denk bij nieuwbouwplannen niet dat je aan een vergunning alleen genoeg hebt. Je moet de mensen voor je winnen. Steun desnoods het verenigingsleven.” Hij zei voorbeelden te kennen van bedrijven die helemaal op slot zitten ‘omdat ze voor geen meter communiceren’.

Als voorbeeld van succesvolle pr in de agribusiness wees de ex-topman van Vion op het Duitse slachterijbedrijf Tönnies, dat Duitse voetbalclub Schalke 04 sponsort.

Laatste reacties

 • wikkerink

  Dan ziet van Doorn ook tav Tonnies//Schalke alleen maar de buitenkant. Je moet hier de feiten kennen.

 • anton1937

  Huibers heeft gelijk, alleen duurzaam produceren kan de varkenshouderij overeind houden. Zo brengt in Duitsland en Denemarken biologisch varkensvlees meer dan € 3,50 per kg op. Voor het Nederlandse massa varkensvlees wordt nog geen € 1,70 betaald. De productiekosten van biologische varkensvlees zijn € 0,50 hoger dan van het massavlees. De keuze naar de toekomst is duidelijk. Stoppen met die massaproductie die door o a Hendrikx etc wordt gepropagandeerd. Boeren wees wijs en kies voor een belegde boterham.

 • Gebr.hendrikx

  Anton,welke Hendrikx propagandeerd massaproductie?
  Jij beweert dat biologisch varkensvlees voor de varkenshouder 1,30/kg netto opbrengt.
  Zodra iemand mij schrifelijk kan garanderen met bankgarantie dat dit vlees 0,50/kg netto extra opbrengt en garant staat voor de afname,schakelen wij direct over op de productie van biologisch vlees!

 • tonneke

  Huijbers en van Doorn denken alleen maar aan der eigen portemonee en niet aan de toekomst van de jonge boeren.Als ze zo door gaan houden we hier geeneen varkensboer over maar alleen koeienboeren.Biologisch vlees brengt hier ook te weinig op in belgie brengt het meer op.Boeren willen niet voor niets onder de contracten uit.

 • arievanbommel1

  constant zit iedereen tegen de varkenshouderij aan te schoppen. van een lingse verslaggever of krant kun je dit verwachten. ook bepaalde groeperingen hebben het op ons gemunt, maar dat iemand van de zlto zo met ons omgaat vind ik behoorlijk ongepast, maar omdat ik geen lid meer ben kan ik er verder niets mee, een zlto lid kan nog wel een actie ondernemen, ik zou wel weten wat!

 • jvanleijsen1

  Jongens kop op hans Huibers heeft het met de beste bedoeling gezegd daar ben ik van overtuigd . Wel is het zo dat je zulke uitspraken moet doen om de sector los te maken en te komen tot innovatie en veranderingen want een ding is zeker het moet veranderen ! We moeten met zijn allen naar gewaardeerde producten anders gaat er echt een streep door de veestapel.
  Eigenlijk gek dit ik dit schrijf want hans noemde ons mestboeven !

 • Gebr.hendrikx

  Er moet zeker iets gebeuren want op de huidige manier gaat de hele varkenshouderijsector in nl naar de klote.We zijn al jaren aan het produceren onder de kostprijs zodat bedrijven al jaren interen op eigen vermogen.
  Dit probleem los je niet op door de kostprijs nog meer te verhogen door allerlei eisen die verder gaan dan europese eisen zonder dat er een atzetmarkt is die deze extra kosten wil betalen.Wat heeft het voor zin als de nederlandse varkenshouders hierdoor failliet gaan en buitenlandse bedrijven deze varkens gaan produceren omdat de eisen daar lager zijn dan de eisen die we in nl al jaren hebben en waar we al jaren mee vooruit lopen.
  Ik kan me de uitspraak vorig jaar met de dioxinevonds in duitsland van ik meen Marc Janssen,voorzitter van supermarkten,nog goed herinneren als argument waarom de varkensprijs in nl toen ook als in duitsland zo hard daalde;
  'Wij kunnen hier niks aan doen want vleesprijs wordt op wereldmarkt bepaald'
  Geen woord over het feit dat het varkensvlees wat is nederland geproduceerd is het veiligste is van de wereld en het dierenwelzijn ook het beste van de wereld!

 • politiek

  @ Gebr. Hendrikx Onduidelijk is waar je op basseerd dat het varkensvlees in Nederland het veiligste is in de wereld. Vooropstaand moet dan zijn dat er geen monsters en uitslagen verdwijnen inzake onderzoek chemische vermengingen in veevoeders. Dit wordt ook niet ontkend in gesprekken met productschappen. Openheid en transparantie moet eigenlijk voorop staan als het om voedselveiligheid gaat en niet denken als je uitslagen laat verduisteren dat het vlees dan ineens veilig is. Mogelijk dat deze praktijken ook in het buitenland gebeuren maar dan gaat het het over de discussie in welk land dit het ergste gebeurd. Wel staat Nederland er om bekend dat varkensvleesproductie de grootste afvalverwerkers van Nederland te zijn. Dit wordt zelfs ook aangegeven door de AID medewerkers in eigen vertrouwelijke rapporten van de Nationale recherge zelf.

 • Bertens

  Als ik varkensboer was zou ik de handdoek in de ring gooien en zo snel mogelijk stoppen. Het is vechten tegen de bierkaai. Echter de ramp voor de stoppers, de voorlichters, de veevoerbedrijven, de banken, de vleesverwerkers etc. zijn niet te overzien.
  Conclusie: eerder gezegd dan gedaan, was het maar zo simpel. Uiteindelijk zal de consument het gelag moeten betalen, op lange termijn zal het product vlees sterk in prijs verhogen.

 • Gebr.hendrikx

  Politiek,Ik heb nog nooit gehoord dat er monsters en uitslagen verdwijnen.Volgens mij zeg je dit alleen maar om de voedersector in discrediet te brengen.Als het werkelijk waar is waar is wat u zegt moet dit wat mij betreft keihard aangepakt worden want ben het volkomen met u eens dat openheid en transparantie voorop moet staan als het gaat om voedselveligheid.Varkens zijn geen afvalverwerkers maar zetten 100% veilige restproducten uit de levensindustrie om in hoogwaardige kwaliteit vlees zodat deze restproducten geen afval worden.

 • politiek

  Gebr. Hendrikx. Dat vernietigen van monsters , monsterbegeleidings papieren ,en labuitslagen inzake voedselveiligheid in Nederland heb ik melding gemaakt bij Productschappen en men heeft het niet kunnen weerleggen en dus ontkennen. Tevens weet nog niet of ze hier verantwoordelijk voor zijn en zoniet wie dan wel ??. Ook het gebruik van laboratoria die niet erkend zijn inzake onderzoek voedselveiligheid is besproken met Productschappen

 • Boerke.

  Reactie op Arie van Bommel.
  Hier is maar een reactie op en dat is accuut het lidmaatschap opzeggen.
  Wat een boeven club.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.