Varkenshouderij

Nieuws 833 x bekeken

Stapel blijft ongeveer gelijk

Venray - De varkensstapel in Nederland zal in de komende jaren ongeveer op hetzelfde niveau blijven als van de afgelopen jaren. Deze prognose deed Jos Verstegen, senior onderzoeker ondernemerschap bij LEI wageningen UR op een symposium van Provimi in Venray (L.) Het thema van het symposium was schaalvergroting in de varkenshouderij.

Verstegen kon geen doorslaggevende feiten of argumenten aanvoeren waarom de varkensstapel in de komende jaren drastisch zou gaan krimpen. De Nederlandse varkensstapel schommelt sinds 2009 constant rond ruim 12 miljoen dieren. De uitspraak van Verstegen staat haaks op bijvoorbeeld prognoses van Rabobank en Topigs, welke een forse krimp van de varkensstapel verwachten in Nederland.
Verstegen verwacht wel een piek in het aantal bedrijfsbeëindigingen in dit en het volgend jaar als gevolg van welzijns- en milieuwetgeving. De schaalvergroting in de varkenshouderij zal in de komende jaren versneld doorzetten. Dit baseert hij onder andere op het feit dat ook in de zeer slechte afgelopen varkensjaren er nog steeds ondernemers zijn die een arbeidsinkomen van meer dan € 100.000 uit hun varkensbedrijf weten te halen. Deze ondernemers zullen geschikte locaties gaan gebruiken om hun bedrijf verder uit te bouwen.
De overheid heeft momenteel het moderne familiebedrijf als wensbeeld en stuurt aan op beperkte bouwblokken. De echte ondernemers zullen hun uitbreiding gaan realiseren op meerdere locaties. Duurzaamheid zal daarbij een belangrijke factor worden voor de ontwikkelingsmogelijkheden. De varkenshouderij heeft hierbij een troef in handen om via mestverwerking, energieopwekking en hergebruik van grondstoffen het ’cradle to cradle’ principe toe te passen.
De schaalvergroting van varkensbedrijven zal zich in de komende jaren versneld doorzetten De varkensstapel blijft daardoor ongeveer gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.