Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Scharrelvarkens behandeld met Improvac

Lichtenvoorde – Scharrelvarkenshouder Henk Schellekens doet een proef met het immunocastratievaccin Improvac van Pfizer.

Schellekens hoopt op deze manier het spronggedrag van de niet gecastreerde dieren in te kunnen tomen en te beperken. De varkenshouder doet de proef naar eigen zeggen in samenwerking met Pfizer en de afnemende slager. Schellekens levert per week 60 tot 80 vleesvarkens af.
Het is volgens Schellekens al de tweede keer dat hij experimenteert met het vaccin. Op scharrelbedrijven worden de vleesvarkens ouder dan op de gangbare bedrijven. Als de dieren niet worden gecastreerd zullen ze daarom ook meer spronggedrag vertonen. Bovendien krijgen ze volop daglicht, wat het springgedrag stimuleert.
De dieren krijgen een eerste enting bij opleg en een gewicht van 23 kilo. De tweede enting is ongeveer 4 tot 6 weken voor de geplande afleverdatum. De enting remt de ontwikkeling van de teelballen af en daardoor worden minder mannelijke hormonen geproduceerd. Een derde enting kan noodzakelijk zijn als een enting niet is aangeslagen. Dat kan het geval zijn als een dier een ziekte onder de leden heeft. ”Het enten geeft veel werk”, zo zegt Schellekens. ”Castreren kost minder tijd.”

Laatste reacties

  • Tinus B

    Pas maar op dat je jezelf niet per ongeluk raakt met enten, een ongeluk zit in een klein ......

  • beertje

    Dat je jezelf per ongeluk raakt is voor sommige niet zo erg!

Of registreer je om te kunnen reageren.