Varkenshouderij

Nieuws 702 x bekeken

Rusland overweegt opheffen importban

Moskou – Rusland overweegt het importverbod voor levende varkens uit Denemarken en Spanje op te heffen. Dat zei Sergei Dankvert, hoofd van de Russische veterinaire dienst (Rosselkhoznadzor) afgelopen vrijdag op een persconferentie in Sint-Petersburg.

Volgens Dankvert zal Rusland de invoer van varkens hervatten voor de Europese landen als ze kunnen aantonen dat ze beschikken over een betrouwbaar controlesysteem voor export van dieren. ”In eerste instantie zullen we onze positie herzien ten aanzien van Denemarken en Spanje. Maar we weten niet per wanneer we weer dieren uit deze landen gaan invoeren”, aldus Dankvert.
Sinds 20 maart heeft Rusland een importstop voor levende dieren uit Europese landen, omwille van het Schmallenberg-virus. Naast het virus noemde Rusland ook ”de gebrekkige controlesystemen” van Europese lidstaten als reden om geen vee meer in te voeren.
Volgens de Europese Commissie  is de importstop van Rusland ”onevenredig” en ”ongerechtvaardigd”. De Commissie benadrukte ook dat het Schmallenberg-virus geen invloed heeft op varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.