Varkenshouderij

Nieuws 964 x bekeken

’Regels en geldgebrek frusteren omschakeling Duitse zeugenhouderij’

Hannover – Financiële en bureaucratische problemen frusteren bij zo’n 30 procent van de Duitse zeugenhouders de overschakeling op groepshuisvesting zodanig, dat het twijfelachtig is of ze de deadline van 1 januari volgend jaar wel halen. Dat zegt de Nedersakische boerenbond Landvolk.

De voor de verbouwing noodzakelijke investering kan volgens Landvolk na de lange periode met lage biggenprijzen door de ondernemers niet worden opgebracht. Die investering bedraagt 250 tot 400 euro per zeugenplaats, ofwel 60.000 tot 100.000 euro voor een gemiddeld bedrijf met 250 moederdieren.
Op het bureaucratische vlak worden de boeren bovendien geconfronteerd met onzekerheid omtrent de regels die voor groepshuisvesting worden gehanteerd. ”De nieuwe eisen worden in Duitsland niet overal gelijk opgevat en zelfs stalbouwers en veterinairen kunnen aan de boeren geen keiharde aanwijzingen geven. Daar komt dan nog de onzekerheid over toekomstige verscherping van de eisen bij,” constateert Landvolk.
Volgens de bond is het duidelijk dat veel zeugenhouders er de brui aan zullen geven. ”Nu al kunnen we vaststellen dat door verscherping van de huisvestingsvoorschriften de structuurontwikkeling weer in een stroomversnelling komt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.