Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuwe classificatie gaat door op 2 april

Zoetermeer – De slachterijen gaan per 2 april over op nieuwe classificatie-apparatuur van het Franse bedrijf CGM.

Het oude Hennessey-prikpistool wordt definitief afgeschaft. Dit heeft het Productschap Vee en Vlees bekendgemaakt. Per die datum wordt ook een nieuw PVV-uitbetalingsadvies van kracht.

De invoering van de nieuwe apparatuur met de daaraan gekoppelde rekenregels heeft tot gevolg dat het percentage mager vlees gemiddeld met ongeveer 1,2 procent zal stijgen. De basis van het uitbetaaladvies stijgt van 56 procent naar 58 procent. De verwachting is dat een gemiddeld geslacht vleesvarken dezelfde opbrengst zal behalen als onder het oude systeem.

Invoering van het nieuwe classificatiesysteem zou oorspronkelijk al per september vorig jaar gebeuren. Op aandrang van de COV is die invoering tot twee keer toe uitgesteld. De afgelopen maanden zijn extra vergelijkende metingen gedaan met het oude en het nieuwe systeem naast elkaar om de overgang naar het nieuwe systeem zo soepel mogelijk te laten zijn.

Volgens Marijn Graf van het PVV zijn de rekenformules op basis van die metingen nog iets bijgesteld. Zij verwacht dat de overgang weinig problemen op zal leveren. Het CBS, de classificerende instelling is nu volop bezig met de voorbereidingen in de verschillende slachterijen, zodat op 2 april overal gewerkt kan worden met de nieuwe apparatuur.

Eén reactie

  • Gebr.hendrikx

    Mager vlees gaat +- 1,2% stijgen.Basis wordt 2% verhoogd.
    Waar is de conclusie dan op gebaseerd dat de varkens ongeveer hetzelfde op blijven brengen?
    Lijkt mij dan toch logischer om de basis slechts 1% te verhogen!

Of registreer je om te kunnen reageren.