Varkenshouderij

Nieuws 2104 x bekeken 1 reactie

NVV introduceert mestmonitor

Haarle – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft een mestmonitor geïntroduceerd om varkenshouders te informeren over realistischer mestafzetprijzen.

De regio Salland van de NVV is de eerste regio waar de mestmonitor al draait. Volgens Willy Wolfkamp, voorzitter van deze regio, is het voor de ontvanger van mest goed om te weten of hij een reëel e prijs voor de mest ontvangt. ”De huidige mestnoteringen zijn echter structureel 5 euro per kuub te hoog omdat deze noteringen door de mesthandelaren wordt bepaald en niet door de varkenshouders”, aldus Wolfkamp.
De mestmonitor van NVV is daarom in het leven geroepen om de varkenshouders richtlijnen te geven over de prijzen die daadwerkelijk worden betaald om de varkensmest af te zetten. De varkenshouders registreren hiervoor via een online systeem het volume mest dat ze hebben afgezet, de prijsafspraken en de prijs die ze per kuub hebben moeten toebetalen. ”Hieruit berekenen we wekelijks een gemiddelde prijs en een voorspelling voor de prijs voor de week erna. Dit communiceren we dan weer naar de varkenshouders”, aldus Wolfkamp.
De prijzen voor afzet van varkensmest liggen op dit moment rond de 11-11,5 euro per kuub. Als het zachte weer aanhoudt zal deze prijs de komende weken nog iets zakken voorspelt Wolfkamp. Op de prijzen die in de NVV mestmonitor naar voren komen wordt nog niet gehandeld.
De regio Achterhoek is deze week ook begonnen met het introduceren van de mestmonitor. ”Andere regio’s van de NVV zullen komende tijd volgen”, aldus Wolfkamp.

Eén reactie

  • lemmers

    ik lees dat de prijs op 11 euro ligt.als er iemand is die dit goedjevoor 11euro op komt halen,even bellen aub. 0495-538183

Of registreer je om te kunnen reageren.