Varkenshouderij

Nieuws 391 x bekeken

NAJK: verdere integratie varkensketen nodig

Utrecht – Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is tevreden met de aanbevelingen uit het rapport ’De Nederlandse varkensvleesketen richting 2020; Van speelbal tot speler’.

Het rapport is geschreven door het LEI in opdracht van de nationale werkgroep varkensketen. In januari 2011 heeft de staatssecretaris van ELI deze werkgroep varkensketen ingesteld. Aanleiding hiervan was de dioxinecrisis in Duitsland, de structureel slechte rendementen in de Europese en Nederlandse varkensvleesketen en de verslechterende financiële positie van de varkensbedrijven in Nederland.
NAJK weet dat het constateren van problemen en oplossingen pas het begin van het proces is en er nu snel gewerkt moet worden aan de oplossingen en strategieën. ”Het is goed om te constateren dat de hele varkensvleesketen het belang ziet van een betere positie voor de primaire sector en dat we samen een doel hebben gesteld om van speelbal tot speler te worden. Het is nu echter zaak om te zorgen dat de primaire sector in 2020 niet de hard werkende ondergewaardeerde verdediger is, maar de door de hele maatschappij op handen gedragen middenvelder die volledig in het spel wordt betrokken”, aldus Tom van Horrik, dagelijks bestuurder van NAJK.
Om dit te bereiken moet de Nederlandse varkenssector zich verder richten op de behoefte van de consumenten in Noordwest-Europa: ”Dit betekent niet langer bulk voor een zo laag mogelijke prijs, maar vlees en vleeswaren die beter inspelen op de behoefte van de consumenten op het gebied van smaak, gezondheid, gemak en dierenwelzijn. Alleen dan kan er meerwaarde worden gecreëerd, waardoor de financiële positie van de gehele keten op een hoger niveau kan worden gebracht.” Hiervoor is volgens NAJK een verdere integratie van de keten nodig en moeten nieuwe waarde- en verdienmodellen worden ontwikkeld met een sterkere relatie tussen productiekosten en opbrengstprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.