Varkenshouderij

Nieuws 634 x bekeken 1 reactie

Meer integratie en samenwerking in keten

Den Haag – Verdergaande integratie en samenwerking in de keten kan een hulpmiddel zijn om tot een beter verdienmodel te komen voor de varkenshouderij.

Dat staat in de aanbevelingen die de werkgroep Varkensvleesketen heeft gedaan aan staatssecretaris Henk Bleker van ELI. Bij verticale integratie werken ketenpartijen samen onder leiding van een ketenregisseur, wat als voordeel heeft dat productie en marktvraag beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Volgens de werkgroep moeten retail en vleesverwerkende bedrijven gaan functioneren als ketenregisseurs. De varkenshouders zullen dan wel genoegen moeten nemen met minder vrijheid.
De werkgroep varkensketen werd vorig jaar ingesteld ten tijde van de Duitse dioxinecrisis en had tot doel aanbevelingen op te stellen voor een duurzame economische ontwikkeling van de Nederlandse varkensketen. In de werkgroep waren alle partijen uit de varkensketen vertegenwoordigd. De groep bestond uit Annechien ten Have (LTO), Wyno Zwanenburg (NVV), Siem Korver (COV) Jos Goebbels (VNV) Tom van Horrik (NAJK) Huub Franssen (Nevedi), Marc Jansen (CBL) Kees Oomen en André van Straaten (beiden ELI).
De werkgroep stelt vast, onder meer op basis van een LEI-rapport over de huidige problemen in de varkenssector, dat de varkensvleesketen alleen perspectief heeft richting 2020 als zij duurzame marktconcepten weet te ontwikkelen voor vers vlees en vleeswaren. Die concepten moeten zich onderscheiden op het gebied van houderij, gezondheid, gemak, dierenwelzijn en niet in de laatste plaats smaak. Er zullen nieuwe verdien- en waardemodellen moeten worden ontwikkeld waarbij de kosten en investeringen die worden gemaakt door de varkenshouders om aan de consumentenwensen te voldoen voldoende worden doorvertaald in de opbrengstprijzen.
Staatssecretaris Bleker ziet de aanbevelingen als een nadere invulling en concretisering van het rapport ‘Al het vlees duurzaam’ van Daan van Doorn van vorig jaar. Van Doorn formeerde de doelstelling om in 2020 de volledige productie verduurzaamd te hebben. Het rapport is een bouwsteen voor de regiegroep Verduurzaming veehouderij en Agroketens, die binnenkort wordt ingesteld. In een eerste reactie zegt Bleker dat de sector zelf met concrete plannen moet komen.     pagina 9

Eén reactie

  • gvullings1

    we zullen zelf als varkenshouders de keten regie in handen moeten nemen anders krijgen we nooit meer als net genoeg om niet kapot te gaan.
    wij hebben de grondstof en kijk om je heen grondstoffen worden schaars

Of registreer je om te kunnen reageren.