Varkenshouderij

Nieuws 1556 x bekeken

Grootste bedrijf niet altijd technisch beste

Deventer – De grootste vleesvarkensbedrijven halen niet op alle fronten de beste (technische) resultaten.

Wel halen ze de hoogste voerwinst en saldo per vleesvarken. Dat blijkt uit de bedrijfsvergelijkingscijfers van Agrovision. Aan de vleesvarkensvergelijking deden 429 bedrijven mee met gemiddeld 1.851 vleesvarkensplaatsen. De voerwinst van de 429 bedrijven in de vergelijking kwam uit op 80 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken bedroeg 74 euro. De 86 grootste bedrijven (gemiddeld 4.423 varkensplaatsen) scoorden 90 euro voerwinst en de 86 kleinste bedrijven (gemideld 402 varkensplaatsen) kwamen niet verder dan 67 euro voerwinst. De saldo’s bedragen respectievelijk 83 euro en 62 euro.
Uit de technische resultaten blijkt dat de EW-conversie bij de groep grootste bedrijven oploopt. Die bedraagt 2,88. De groep van 86 bedrijven direct hier onder met gemiddeld 2.176 vleesvarkens scoort 2,84. De groep kleinste bedrijven scoort 2,91 en het gemiddelde komt uit op 2,87.

Hetzelfde beeld is ook zichtbaar bij de gerealiseerde opbrengsten van de vleesvarkens. De grootste bedrijven scoren niet het best op dit punt: 414 euro per vleesvarken tegen 419 gemiddeld. De beste resultaten worden gehaald door de groep middelgrote bedrijven (gemiddeld 1.404 vleesvarkens): 428 euro.
Toch weten de grootste bedrijven door vooral hun voerkosten te drukken de hoogste voerwinsten te behalen. De grootste bedrijven hebben 197 euro voerkosten per gemiddeld aanwezig vleesvarken. De kleinste bedrijven scoren 25 euro hoger en komen uit op 222 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Het gemiddelde is 211 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.