Varkenshouderij

Nieuws 592 x bekeken

Gen DI03 belangrijk voor aantal biggen

Wageningen – Het gen DIO3 zorgt voor veel variatie in het aantal biggen dat de zeug produceert. Dat blijkt uit onderzoek van de leerstoelgroep fokkerij en genetica van Wageningen UR.

Sommige genen die de zeug overerft van haar ouders komen alleen tot uitdrukking als het deel van het gen van de moeder ’aanstaat’. Met behulp van genetische merkers gingen de onderzoekers Albart Coster en Ole Madsen van Wageningen UR in het varkensgenoom op zoek naar dit soort genen die de vruchtbaarheid reguleren. Zo kwamen ze uit bij het gen DIO3.
Als het fokvarken een variant van dit gen van de moeder krijgt, werpt ze gemiddeld 12,7 biggetjes, bleek uit nader onderzoek. Komt deze DIO3-variant van de vader, dan nog slechts 11,9 biggetjes. Volgens de onderzoekers is dat een aanzienlijk verschil voor één gen.

Of registreer je om te kunnen reageren.