Varkenshouderij

Nieuws 647 x bekeken 1 reactie

Castratievaccin blijft alleen bij Colruyt in trek

Doetinchem – Het gebruik van Improvac, het castratievaccin van Pfizer krijgt in Nederland nauwelijks voet aan de grond. In Vlaanderen zijn het de varkenshouders die leveren aan supermarktketen Colruyt die het vaccin gebruiken. Andere afnemers van varkens in Vlaanderen reageren eveneens afhoudend.

Dit blijkt uit een telefonische rondgang langs verschillende partijen.
In Vlaanderen heeft het Instituut voor Landbouw- en visserij-onderzoek (Ilvo) een enquête gedaan onder de varkenshouders. Daaruit blijkt dat de varkenshouders in Vlaanderen voor grootste deel hun mannelijke dieren castreren, al of niet verdoofd of met gebruik van pijnstillers. Negen van de 100 geënquêteerde varkenshouders gaf aan dat ze werken met het vaccin, omdat ze produceerden voor Colruyt.
Improvac zou mogelijkheden kunnen bieden voor varkenshouders die problemen ervaren met het gedrag van de beren tijdens de mestperiode. Door Improvac te gebruiken worden de dieren rustiger en handelbaarder. Zo zou het voor de biologische varkenshouderij een aantrekkelijke mogelijkheid kunnen zijn om het middel te gebruiken.
Voorzitter Koen Bos van de Vereniging van Biologische Varkenshouders zegt echter weinig te zien in het middel. Bovendien willen de afnemers van biologische varkens, met De Groene Weg als grootste afnemer, niet dat het wordt gebruikt. Momenteel loopt er een project waarbij een drietal biologische varkenshouders experimenteert met berenmesterij.

Eén reactie

  • Martijn DUETZ

    ja erg genoeg da colryt da nog verplicht we moeten al zoveel inspuiten en dan dit nog!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.