Varkenshouderij

Nieuws

Brussel heeft argumenten tegen importstop varkensvlees door Rusland

Brussel – De Europese Commissie heeft argumenten om de aangekondigde importstop van Rusland voor Europees varkensvlees tegen te gaan. ”Rusland heeft geen bewijzen dat er gevaar is geweest voor de volksgezondheid of voor de diergezondheid. Dit is wel noodzakelijk om een importstop de rechtvaardigen”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie gaan deze week naar Moskou om te praten over de aangekondigde importstop van levend vee in verband met het Schmallenberg-virus. Ook de dreiging voor het sluiten van de Russische grens voor varkensvlees komt ter tafel. Naast vertegenwoordigers van de Europese Commissie zullen ook vertegenwoordigers van de lidstaten bij de gesprekken aanwezig zijn.
Rusland vindt dat de Europese Unie zich niet houdt aan de veterinaire eisen die Rusland stelt, vooral als het gaat om varkensvlees. In 0,6 procent van de exporten blijkt sprake van nalatigheid, waarbij het in meer dan 70 procent van deze gevallen gaat om fouten in de documenten. Zo zijn er gevallen geweest van sterfte onder varkens tijdens een transport in 2010, tijdens een hittegolf, en is er een besmetting met salmonella in vlees aangetroffen. Ook is Rusland niet altijd tevreden over de wijze waarop dieren in quarantaine worden gehouden in het exporterende land.
Gevaar voor de volks- of diergezondheid is er volgens de Commissie niet geweest. De importstop is volgens de Commissie dan ook in strijd met de WTO afspraken. Rusland is in december lid geworden van wereldhandelsorganisatie WTO, het lidmaatschap zal uiterlijk in augustus 2012 effectief worden.
Of Rusland gevoelig is voor de argumenten, moet nog blijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.