Varkenshouderij

Nieuws 916 x bekeken

Britten eisen handhaving van verbod op zeugboxen

Londen – De National Pig Association (NPA), de Britse bond van varkenshouders, gaat er bij de Europese Commissie op aandringen het op 1 januari 2013 ingaande verbod op zeugboxen strikt te handhaven. NPA doet ook een beroep op het Europees Parlement (EP) om erop toe te zien dat dat inderdaad gebeurt.

De NPA stuurt daartoe volgende week een zware delegatie onder leiding van voorzitter Stewart Houston naar Brussel. Houston en zijn collega’s hebben onder meer een werkontbijt met agrarische specialisten uit het EP op het programma staan. ”Wij eisen dat de Commissie robuuste en snelle inbreukprocedures start tegen landen die straks niet aan de nieuwe welzijnsregels voor varkens voldoen”, aldus Houston. Hij vraagt de Commissie ook tijdig inzicht te bieden in de manier waarop landen die niet voldoen worden aangepakt.
Britse varkenshouders maken zich zorgen over de handhaving van het komende verbod na de slechte ervaringen met een soortgelijke regel voor legbatterijen in de pluimveehouderij. Hoewel die regel op 1 januari is ingegaan, voldoen 13 lidstaten er nog altijd niet of onvolledig aan.
De Britten wijzen erop dat varkenshouders in veel EU-landen ook niet op tijd klaar zullen zijn met aanpassingen rond het verbod op zeugboxen. In Groot-Brittannië zelf gelden die regels al sinds 1999. ”Alle lidstaten zijn het aan varkenshouders die aan de regels voldoen, verplicht om hen te beschermen tegen buren die niet voldoen en die daardoor met lagere kosten kunnen werken. De goede naam van de Europese varkenssector hangt af van het volledig, eerlijk en tijdig implementeren van de zeugboxen-richtlijn”, aldus de Britse varkensvoorman.

Of registreer je om te kunnen reageren.