Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Brabantse Partij voor de Dieren stelt vragen over zwijnen Leenderbos

Den Bosch – De partij voor de Dieren in de provinciale staten van Noord Brabant stelt vragen over de wilde zwijnenpopulatie in het Leenderbos in Brabant. De partij wil voorkomen dat de zwijnen worden uitgeroeid.

De partij wijst er op dat tot op heden niet is bewezen dat wilde zwijnen een bedreiging kunnen vormen voor de varkensstapel door overdracht van ziektekiemen. De partij vindt dat de zwijnen positief zijn voor de biodiversiteit in de bossen van Brabant.
Volgens het officiële beleid mogen wilde zwijnen slechts voorkomen in nederland op de Veluwe en in de Meinweg, een natuurgebied in Limburg. Daarbuiten geldt een nultolerantie ondermeer in verband ook met de belangen van de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Ook de bijdrage van wilde zwijnen aan de bio-diversiteit is ook niet bewezen. Vanwege dat punt is men er op de Meinweg niet zo blij mee.
  Maar uitroeien is weer het andere uiterste

 • Spotvogel

  Frans Smit, bio-diversiteit is de som van de verscheidenheid van levensvormen. Alleen al door ergens voor te komen verrijkt een zwijn dus de biodiversiteit van zo'n gebied. Net zoals ree, haas, konijn, vos, buizerd, houtsnip, sprinkhaan en lieveheerbeestje dat doen. Van deze laatste soort bestaan wel twintig of meer variëteiten en ook die dragen stuk voor stuk bij aan de biodiversiteit. Maar de zwijnen in het Leenderbos zijn daar in het geniep bij nacht en nevel door jagers uitgezet en 'horen' daar dus volgens de officiële wet en regelgeving niet voor te komen. Vandaar die nul-optie. Maar die is allang niet meer te realiseren, omdat de jagers er voor hebben gezorgd dat er inmiddels meer dan 400 zwijnen in en om het Leenderbos leven. Ga daar intensief op jagen en ze vluchten de kernen van Leende en Valkenswaard in. Net als in Epe op de Veluwe!

 • schaapen

  Spotvogel, waar haal jij die wijsheid vandaan om te zeggen dat de jagers die varkens hebben uitgezet. Was jij daar bij of is het zoals gewoonlijk weer van horen zeggen???. Makkelijk de jagers de schuld geven, hebben het toch altijd gedaan. De mensen die willen dat de wilde zwijnen blijven moeten ook de verantwoording nemen voor de latere gevolgen en de schade. Betalen jullie die of moet het maar weer van de regering (lees gemeenschap) komen. Nee, dan worden de jagers weer opgeroepen om om die beesten te bestrijden. Denk eens een keer na. Teveel op een kluitje kan gewoon niet in ons land. Kijk op de veluwe wat de gevolgen zijn. Je zal maar een mooi voortuintje hebben!!!!

 • Hendrik411

  Wat een belachelijk uitspraak van de PvdD. De druk van wilde zwijnen in westelijke richting neemt al jaren toe. Vanuit Duitsland komen ze gewoon zonder paspoort Nederland in. Heel Noord en Midden Limburg zitten al vol wilde zwijnen. Iedereen heeft er last van en dan zou je er niets tegen mogen doen? Ik benieuwd wat er gezegd wordt als er een kamerlid zwaar gewond raakt door een aanrijding met een wild zwijn op de openbare weg.
  Waarschijnlijk krijgen dan ook weer de jagers de schuld, ze zullen ze wel opgejaagd hebben bij een drijfjacht... En zo verzint de PvdD steeds weer nieuwe demagogische smoezen om zijn kiezers met hun grote emoties en hun totaal gebrek aan kennis van zaken niet te verliezen. Ik wordt er misselijk van.

 • Spotvogel

  Beste Schaapen en Hendrik 411, die zwijnen werden gekocht bij een wildhandelende baron onder Kevelaer/Geldern en in een wenren in het Scheepenbergspeelke bij Roggelse Dijk aan de Peelstreek gewend. Vervolgens werden ze op meerdere plaatsen clandestien in Peel en Kempen uitgezet. Leenderbos, Grote Moost, Groote Peel, Deurnese Peel, Stippelberg. Dat gebeurde door een drietal jagers uit Roermond, Gemert en Neerkant/Meijel, maar waarschijnlijk met steun van een groot aantal anderen. Wij weten dat het opzet was om zoveel mogelijk schade aan gewassen te veroorzaken om zo platform te krijgen om jaarrond op zwijnen te kunnen jagen. Als er ergens overpopulaties van bejaagbare dieren onstaan, dan hebben altijd hobbyjagers daar de hand in. Dat gaat op de Veluwe ook zo met het grofwild en in de polders met de ganzen. In ieder pachtcontract staat dat jagers bindende Zorgplicht hebben om wildschade te voorkomen of te beperken, maar zij veroorzaken die schade juist zelf. Deze zwijnerij is allemaal allang gemeld aan SBB, Brabants Landschap, Provincie NB etc. Jagers maken meer kapot dan land en volk lief zou behoren te zijn!

 • agratax1

  Spotvogel ik ben geen jager, maar vind dat je wel erg boute uitspraken doet. Nu begrijp ik ook waarom je je identiteit niet bloot durft te geven. Wie zulke aantijgingen doet, moet wel in angst leven dat hij ooit ontdekt wordt. Ik zou je opmerkingen als waar aannemen als je met naam en toenaam ondertekende, maar nu zie ik meer als stoken en stoten onder de gordel.

 • Spotvogel

  Beste Agrartax, er is helemaal niks annoniems aan mijn officieel geregistreerde pseudoniem, dat is ingeschreven bij de Koninklijke Bibliotheek onder ISBN 9051794355 en ISBN 9789051796056. Ik gebruik mijn pseudoniem echt niet omdat ik bang zou zijn voor jagers, want lieden die voor hun lege lol leven vernietigen boezemen mij alleen maar weerzin in en absoluut geen angst. Buitendien: alle feiten worden door ons altijd meteen aan politiek en openbaar bestuur gerapporteerd en over een breed kennisnetwerk verspreid. Op stoken,feiten verdraaien en ronduit leugenpraat verkopen heeft helaas de tegenwoordige jachtwereld het woekerrecht. Daar hoeft men bepaald niet trots op te zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.