Varkenshouderij

Nieuws 2388 x bekeken 2 reacties

’Uitspraak RvS over megastal Nijensleek is lege huls’

De Raad van State maakte gisteren bekend geen bezwaar te maken tegen de milieuvergunning voor een varkenshouderij in het Drentse Nijensleek.

De firma Voesten-Kamp wil haar varkensbedrijf in de gemeente Westerveld uitbreiden naar 1.100 fokzeugen en 8.000 vleesvarkens. Hoewel de milieuvergunning nu rond is, heeft ondernemer Toon Voesten nog geen bouwvergunning.
Wat is de betekenis van de uitspraak van de Raad van State?
”Ik mag wel meer varkens houden, maar geen nieuwe stal bouwen omdat deze groter wordt dan het maximaal toegestane bouwoppervlakte van 1,5 hectare. De Raad heeft de bezwaren van omwonenden en de Vereniging Milieudefensie afgewezen. Ik hoop dat de uitspraak van de Raad van Staten de gemeenteraad van Westerveld wakker schudt. Maar vooralsnog is de uitspraak een lege huls.”
Om wat voor uitbreidingsplannen gaat het?
”We zijn tien jaar geleden begonnen met de aanvraag voor uitbreiding van ons bedrijf. We hebben nu ruim 300 fokzeugen en ruimte voor 1.800 vleesvarkens. Ik wil uitbreiden op de locatie waar ik nu zit, aan de Polderweg. Toen we hier kwamen wonen, werd tegen ons gezegd dat ze het zielig vonden voor onze kinderen. Omdat de locatie zo ver afgelegen is van de bewoonde wereld. Toch hebben omwonenden bezwaar en zijn rond gegaan met handtekeningenlijsten. We hebben heel veel geld uitgegeven om een MER-rapportage te laten maken en bouwplannen. In totaal heeft de aanvraag tot nu toe 150.000 euro gekost, exclusief advocaatkosten. Als we niet kunnen uitbreiden dan houdt mijn bedrijf op te bestaan. Het college van burgemeester en wethouders zijn van begin af aan positief geweest. Het is de gemeentenraad die het toekennen van de bouwvergunning blokkeert. We zijn een politieke speelbal geworden. Het is toch raar dat men bijt in de hand van degene die hen voedt.”
Wat gaat u nu doen?
”We hebben 20 maart een nieuwe afspraak staan met de betreffende wethouders en andere vertegenwoordigers. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niet veel van deze bijeenkomst.”
Waar staat u als ondernemer over vijf jaar met uw bedrijf?
”Ik reken op het voortschrijdend inzicht van de raadsleden en andere betrokkenen. Ik hoop dat ze gaan zien dat ze op deze manier de varkenssector om zeep helpen. Ik verwacht dat over vijf jaar mijn bedrijf is uitgebreid.”
Heeft u nog plezier in uw werk?
”Ja zeker. Je wordt nog eens gebeld. De uitspraak van de Raad van Staten trekt veel landelijke en regionale media-aandacht.”

Laatste reacties

  • jonge boer, Wvl

    een uitbreidingetje, direct maal 4 :) geef mij persoonlijk maar 300 zeugen en afmest. Toch success!

  • mathijs jonker

    ik hoop dat het gaat lukken.
    het wordt een heel mooi bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.