Varkenshouderij

Nieuws

Rusland wil varkenspest bestrijden met microchip

Moskou – Russische autoriteiten willen varkenshouders verplichten om de dieren van een microchip te voorzien. Dit om alerter te kunnen reageren op de aanwezigheid van het Afrikaanse varkenspestvirus.

Rusland kampt al lange tijd met Afrikaanse varkenspest en krijgt deze ziekte moeilijk onder controle. Een microchip in het oor of in de nek van het varken registreert veranderingen in de lichaamstemperatuur waardoor een ziekte zoals Afrikaanse varkenspest eerder kan worden opgemerkt. In eerste instantie geldt de verplichting voor het zuiden van Rusland, dat het zwaarst getroffen is door Afrikaanse varkenspest. Daarna zal het ook in de andere delen van Rusland worden ingevoerd. Veel Russische boeren kunnen dit echter niet bekostigen, vooral de kleine bedrijven zullen hierdoor verdwijnen volgens bronnen.
Volgens het Nederlandse bedrijf Telemetronics Biomedical, dat deze chips ontwikkeld, is het inderdaad mogelijk om deze in te zetten voor de detectie van dierziektes. Volgens Dag Hovden van Telemetronics worden deze chips echter nog niet in de Nederland in de praktijk ingezet. ”Als Rusland het gebruik van de microchips verplicht gaat stellen wordt dat een grote klus. De plaatsing van de chips vergt namelijk bij elk dier een kleine operatie. Maar als je daarmee grootschalige ruimingen van dieren kan voorkomen kan het interessant zijn”, aldus Hovden. Hij waarschuwt wel dat de chips bij de slacht moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze bij iemand op het bord belanden. Bij Telemetroncis wordt nagedacht over chips die injecteerbaar zijn, dit scheelt de kleine operatie per dier. De chips zijn 2 centimeter lang en 8 milimeter breed en kosten volgens Hovden rond de 40 cent per varken.

Of registreer je om te kunnen reageren.