Varkenshouderij

Nieuws

Praktijknetwerk verlaagd biggensterfte met 1,7 procent

Wageningen - Deelnemers van het praktijknetwerk ‘Vermindering biggensterfte in de biologische varkenshouderij’ hebben een 1,7 procent lagere uitval gerealiseerd.

De biggensterfte in de biologische varkenshouderij is beduidend hoger dan in de gangbare varkenshouderij, omdat de dieren op een robuuste wijze worden gehouden. Het praktijknetwerk is opgestart om middels een bedrijfsvergelijking van 15 bedrijven meer grip te krijgen op oorzaken en oplossingen. Het doel is het verlagen van de biggensterfte zowel voor als na het spenen.

Aan het begin van het project in 2010 lag de gemiddelde biggensterfte op de deelnemende bedrijven tussen de 13 en 23 procent. Sindsdien hebben de deelnemers de biggensterfte met 1,7 procent verlaagd. Ook het aantal levend geboren biggen is gestegen met 0,5. Dit is met name het gevolg van het optimaliseren van het biggennest, snel afdrogen van de biggen na de geboorte en de biggen snel bij het uier leggen na de geboorte.

Volgens het netwerk kan de uitval verder worden verlaagd door de zeugen snel af te laten biggen, de zeugen niet te vet te laten worden en meer aandacht aan de biggen te geven in de eerste uren van de geboorte.

Of registreer je om te kunnen reageren.