Varkenshouderij

Nieuws

Effecten gezondheidsmaatregelen niet in kaart te brengen

Zoetermeer – Het is niet gelukt om de effecten van gezondheidsmaatregelen voor de gehele varkensketen door te rekenen. Het verbreken van relaties tussen deelnemende vermeerderaars en vleesvarkenshouders was één van de belangrijkste oorzaken.

Dit is de conclusie uit een vijf jaar durend onderzoek waarbij een aantal fokbedrijven, vermeerderaars en vleesvarkensbedrijven jaarlijks werden ondervraagd over de resultaten van gezondheidsmaatregelen op het bedrijf. Het was juist de bedoeling van het onderzoek om het ketenvoordeel van gezondheidsmaatregelen in kaart te brengen.
Op bedrijfsniveau hebben de onderzoekers wel vast kunnen stellen dat toepassing van allerlei gezondheidsmaatregelen een positieve invloed heeft op de technische en financiële resultaten. Volgens de onderzoekers kunnen de positieve effecten oplopen tot tientallen euro’s per zeugen- en vleesvarkensplaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.