Varkenshouderij

Nieuws 1109 x bekeken 1 reactie

Direks wint innovatieprijs met geurarme stal

Leunen – Varkenshouder Eric Direks uit Leunen (L) heeft de prijs gewonnen voor het beste duurzaamheidsidee in de Limburgse veehouderij. Hij ontving vandaag uit handen van gedeputeerde Patrick van der Broeck een cheque ter waarde van 10.000 euro.

Dat bedrag is beschikbaar om zijn idee, een gezonde en geurarme stal, tot een uitvoeringsgereed plan te ontwikkelen.
Direks wil een nieuwe stal bouwen zonder dat daarvoor op het bedrijf mestopslag nodig is. Hij houdt daarbij rekening met toekomstige ontwikkelingen, waarbij de mest zal worden vergist of verwerkt tot natuurlijke, kunstmestvervangende korrels. Direks: ”Ook in de stallen die nu worden gebouwd zie je vaak dat de mest onder de stal wordt opgeslagen. Dat zorgt voor extra geurhinder en is ook niet goed voor de gezondheid van mens en dier. In mijn plan loopt de mest onder het rooster meteen weg via buizen naar een centraal punt en wordt daarna opgehaald voor verwerking. De stallen kunnen we daardoor ook onder de roosters volledig reinigen. Dat zal de hygiëne aanmerkelijk verhogen. Je kunt het vergelijken met riolering, die de menselijke hygiëne ingrijpend heeft verbeterd.”
Met de nieuwe stal denkt hij de uitstoot van ammoniak met 85 procent terug te brengen. Ook blijft hij ver onder de toegestane geurnorm. Om de nieuwe stal goed in de omgeving in te passen wil hij verdwenen landschapselementen herstellen. De jury beaamt in haar rapport de voordelen van het door de Leunense veehouder bedachte stalconcept.

Eén reactie

  • linskens

    Een stal met een ondiepe kelder zijn er al meer dan 30 jaar.
    Met een ondiepe kelder bedoel ik 30 cm.
    De mest wordt dan onder in de mest,in de ondergelegen kelder afgelaten.Dus geen ammoniak terug in de stal.
    De ammoniak wordt hier een heel eind mee terug gebracht en het stal klimaat stukken beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.