Varkenshouderij

Nieuws 910 x bekeken

COV ziet het zonnig in

Apeldoorn – De vleessector is positief gestemd, ook al houdt de consument de hand op de knip tijdens de huidige crisis. ”Vlees wordt altijd gegeten en de consumptie in de EU staat nauwelijks onder druk. Wereldwijd groeit die zelfs”, stelt Jos Goebbels.

Hij is voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in zijn rede tijdens de openbare ledenvergadering van zijn organisatie.

Goebbels ziet vooral kansen door de doorzettende verduurzaming van de vleesproductie. Bij dierenwelzijn zijn al grote stappen gezet. Zo is Nederland gidsland in het castratiedossier. Andere EU-landen volgen de door Nederland ingezette weg. Daarnaast wordt met het sterrenvlees een kapitaalkrachtig marktsegment ontsloten.

Wat betreft antibiotica is de doelstelling van 20 procent reductie in 2011 gehaald en ligt de sector op koers voor het gestelde doel van 50 procent vermindering in 2013.

Ook bij milieueisen en energiegebruik worden grote stappen gezet. Zo is een convenant afgesloten het energieverbruik in de slachtsector de komende jaren te halveren. ”Dat is geen luchtfietserij. Het moet kunnen met praktische middelen”, aldus Goebbels.

Een ander punt van vordering is het gehalte aan vet in vlees en vleeswaren. Dat is 7 procent lager dan in 2002. ”Het vlees is duidelijk magerder geworden.”

Ook de vierkantsverwaarding is een vorm van verduurzaming volgens de COV-voorzitter. Derde landen nemen nu producten af die in de EU nauwelijks nog in de humane voeding belanden. ”Neem Eisbein. Waar wordt dat nog gegeten? Alleen in het bejaardentehuis en China”, stelt Goebbels.

Toch ziet Goebbels China niet als dé markt. ”Er zijn te weinig bedrijven die er aan leveren mogen en daarnaast weigert China openstelling voor bepaalde vleesdelen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.