Varkenshouderij

Nieuws 275 x bekeken

Britse varkenshouders: niet meer stro voor energie

Londen – De Britse bond van varkenshouders National Pig Association (NPA) waarschuwt dat het toenemend gebruik van stro voor het opwekken van elektriciteit ernstige problemen kan veroorzaken voor de veehouderij. Bovendien wordt die biomassa vaak door de overheid gesubsidieerd wat tot oneerlijke concurrentie leidt.

’’Het toenemend gebruik van stro in centrales leidt onvermijdelijk tot een grotere vraag en daardoor tot hogere prijzen. In sommige delen van het land is dat nu al te merken. Door hogere kosten voor stro en tegelijk de verminderde beschikbaarheid worden de productiekosten voor de varkenshouders hoger. Varkenshouders zullen hun stro van verder weg moeten halen waardoor ook de transportkosten toenemen”, aldus de NPA in een reactie op een inspraaknota van de Britse regering over biomassa.

De bond wijst er op dat veel varkenshouders hun stro nu ruilen voor mest ’dat waardevolle voedingsstoffen aan de bodem toevoegt’. ’’Als stro wordt verbrand uitsluitend en alleen voor energiedoeleinden, dan gaan die essentiële voedingsstoffen voor het gewas verloren uit de agrarische cyclus. Boeren zullen dan meer kunstmest moeten gebruiken.”

In Groot-Brittannië wordt jaarlijks meer dan 11 miljoen ton stro vergaard. Ongeveer 30 procent wordt op de bedrijven zelf gebruikt als ligbed voor het vee, nog eens 30 procent wordt voor dezelfde doeleinden verkocht en 40 procent wordt gehakseld en in de bodem verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.