Varkenshouderij

Nieuws 431 x bekeken

Bodemenergie stap naar klimaatneutrale stal

Zwolle – Toepassing van bodemenergie kan de klimaatneutrale stal dichterbij brengen. Dat zegt Tessa Siderius van Projecten LTO-Noord. Siderius is de projectleider bodemenergie bij LTO.

De onlangs gehouden bijeenkomst van Varkensnet over bodem­energie in Wintelre heeft ertoe geleid dat er een netwerk wordt opgestart om de mogelijkheden van de toepassing van bodemenergie in de varkenshouderij te onderszoeken.
Siderius deed de afgelopen jaren veel ervaring op in de glastuinbouwsector, waar de toepassing van bodemenergie om kassen te verwarmen al veel verder is verbreid. Ze hoopt op minimaal tien tot twaalf varkenshouders die willen deelnemen in een netwerk bodemenergie. ”Het mooiste zou zijn als enkele groepen van varkenshouders ontstaan in verschillende regio’s.”
Een fout die veel varkenshouders maken, is dat ze denken dat het bij bodemenergie meteen over aardwarmte gaat, zegt Siderius. Bij aardwarmte worden soms kilometers diepe boringen verricht waarbij een warme grondwaterbron wordt aangeboord. Bij bodem­energie gaat het daar niet om. Er zijn globaal twee systemen. De eerste is een soort warmtewisselaar, waarbij waterleidingen in lussen 4 tot 5 meter onder de grond worden gelegd. Hiervoor is een bepaalde oppervlakte grond nodig. Bij de tweede vorm worden boringen gedaan van enkele tientallen meters. Daarbij wordt ’s zomers het water gebruikt voor koeling van de stal. ’s Winters kan het water worden gebruikt voor verwarming van de stal.
Aan de toepassing van bodemenergie zitten veel haken en ogen. In het netwerk dat dit voorjaar moet beginnen, worden de systemen in kaart gebracht en de financiële en vergunningstechnische aspecten besproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.