Varkenshouderij

Nieuws

Virusremmers reduceren schade varkenspest

Den Haag - De economische schade van klassieke varkenspest is het kleinst als alle varkens in een straal van 2 kilometer rond besmette bedrijven virusremmende middelen krijgen toegediend.

Dat blijkt uit berekeningen van landbouweconomisch instituut LEI en Centraal Veterinair Instituut (CVI), beiden onderdeel van Wageningen UR.

Het LEI en het CVI hebben het effect van virusremmers (anti-viraal middel) berekend voor een aantal verschillende scenario’s. Hieruit bleek dat de economische schade het kleinst is indien alle varkens in een straal van 2 kilometer rond besmette bedrijven met antivirale middelen worden behandeld en dit zodra het middel minder dan 10 euro per dagdosis kost. Bij een combinatie van vaccinatie (van slachtvarkens en biggen) en behandeling met virusremmers (van zeugen) in een straal van 2 kilometer rond het besmet bedrijf, bedraagt deze maximale prijs per dagdosis circa 7 euro. Het LEI en CVI benadrukken dat overheden voldoende voorraad van deze antivirale middelen in huis moeten hebben. Zo kan de economische schade bij een uitbraak geminimaliseerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.