Varkenshouderij

Nieuws 3048 x bekeken 2 reacties

Verschil van mening over dichtevloer-eis

Roggel - LTO heeft een meningsverschil met het ministerie van Economische Zaken (EZ) over de eis van de oppervlakte van 1,3 vierkante meter dichte vloer. Dat meldt Mark Tijssen van de Limburgse boerenorganisatie LLTB.

Volgens Tijssen heeft het ministerie in het verleden zelf onduidelijkheid gecreëerd door voorlichting te geven die erop neer kwam dat twee gedeelten dichte vloer die bij elkaar opgeteld 1,3 vierkante meter tellen, ook zouden kunnen voldoen. Er zijn bedrijven die op basis van die informatie hebben gebouwd. Tijssen stelt dat LTO vaak om een collectieve oplossing van het probleem heeft gevraagd.

De woordvoerder van het ministerie van EZ bevestigt de onduidelijkheid in het verleden. "Maar er is de laatste jaren steeds consequent en op tijd gecommuniceerd dat deze oplossing niet is toegestaan."

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft verder aangekondigd een brief te sturen naar bedrijven waarvan bij de pre-inspecties niet duidelijk is geworden of ze per 1 januari aan de regels voldoen. In de brief wordt aangekondigd dat een last onder dwangsom kan worden opgelegd. Deze brief wordt ook gestuurd aan bedrijven die in de Eigen Verklaring hebben aangegeven nog niet klaar te zijn, maar verwachten dat wel te zijn op 1 januari.

Tijssen vindt deze manier van doen niet gelukkig. Tijssen: "Die mensen hebben eerlijk verklaard dat ze in september nog niet voldeden, maar de verwachting hadden per 1 januari wel te voldoen aan de eisen. Ze voldoen dus in principe aan de regels. Het is niet erg handig en netjes om deze mensen dan zo'n brief te sturen. Het creëert boosheid, onduidelijkheid en bezorgdheid, terwijl dat niet nodig is."

Een woordvoerder van het ministerie van EZ bevestigt dat er een brief wordt gestuurd. "Maar in die brief zal heel duidelijk staan dat in geval er aan de regels wordt voldaan, er geen enkele reden is om je zorgen te maken."

Laatste reacties

 • Peterrrs

  Nogal jammer dit.
  Nederlandse boeren lopen dooraans voorop bij het naleven van regels, maar door ambtenarij worden ze straks weer afgeschilderd als het 'vieze jongete uit de klas'. In plaats van te profiteren van de mogelijkheden die de EU biedt wordt er weer een stok aangereikt om mee te slaan.
  Vergelijkbaar met het antibioticaverhaal: volgens de statistieken gebruiken NL boeren relatief veel antibiotica, maar er wordt niet bij vermeld dat NL zo'n beetje het enige land is met een sluitende administratie.

 • antibioticasyndicaat

  ''Nederlandse boeren die voorop lopen met het naleven regels''?
  Bedoel je misschien de biest met droogzet-antibiotica die aan kalfjes gegeven wordt? Of het op tijd vaccineren van geiten?

  Een sluitende antibiotica-administratie?
  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=154354&h=7.000%20rundveehouders%20antibiotica%20niet%20op%20orde

Of registreer je om te kunnen reageren.