Varkenshouderij

Nieuws

VIC Sterksel bekijkt nauwkeurigheid eYeScan

Sterksel - Een camera die het gewicht van de varkens automatisch meet voldoet aan de verwachtingen.

Dat blijkt uit testen die op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel zijn uitgevoerd. VIC Sterksel heeft de nauwkeurigheid van de eYeScan bepaald door twaalf vleesvarkens gedurende twee rondes te volgen. Handwegingen zijn hierbij vergeleken met de wegingen van de eYeScan. De afwijking van de eYeScan ten opzichte van de handweging was in de eerste ronde 4,7 procent. In de tweede ronde was dit 2,3 procent. In ronde twee voldeed de camera aan de streefwaarde van maximaal 3 procent afwijking tussen de handweging en de weging via de camera.

De camera hangt boven de droogvoerbak. Iedere keer wanneer een varken gaat eten maakt de computer een beeldscan van het varken en berekent daaruit het gewicht van het varken. De camera is binnen het project ‘vitale vleesvarkens’ ontwikkeld. Dit project is gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees. De eYeScan is ontwikkeld door Fancom BV. Afhankelijk van de bedrijfssituatie kost de eYeScan 1.500 euro per afdeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.