Varkenshouderij

Nieuws 1274 x bekeken

Strengere maatregelen om varkenspest Letse bedrijven

Den Haag - Op drie varkenshouderijen in Letland is klassieke varkenspest aangetroffen. In het gebied is een vervoers- en verhandelsverbod voor varkens ingesteld. Ook gelden er strengere regels voor vrachtwagens die evenhoevigen vanuit Letland naar Nederland vervoeren.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Zo'n twee weken geleden werd het virus aangetroffen bij twee wilde zwijnen. Toen stelde de overheid direct een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht van vrachtwagens die evenhoevigen hebben vervoerd vanuit of naar Letland.

Deze verplichting wordt nu verder aangescherpt, meldt het ministerie. Vrachtwagens die evenhoevigen vanuit Letland naar Nederland brengen en deze lossen op plaatsen die niet beschikken over een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, moeten na reiniging en ontsmetting ter plekke naar een erkende wasplaats worden vervoerd om daar nog eens te worden gereinigd en ontsmet.

Of registreer je om te kunnen reageren.