Varkenshouderij

Nieuws 2041 x bekeken 4 reacties

Overtreding vierdagentermijn zeugenhuisvesting wordt gedoogd

Den Haag - Zeugenhouders die vanaf 2013 nog niet voldoen aan de eis van groepshuisvesting vier dagen na inseminatie, worden hier wel op aangesproken, maar krijgen nog geen sancties op gelegd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken desgevraagd weten.

Per 1 januari 2013 geldt een Europese verplichting voor groepshuisvesting van zeugen. De dieren moeten volgens Europese regels binnen 28 dagen na dekken in groepen worden gehuisvest. Volgens Nederlandse regels moeten de dieren vanaf vier dagen na dekken in groepen.

"De prioriteit van de controle ligt bij de Europese verplichting. Als controleurs zien dat bedrijven niet aan de vierdagennorm voldoen, worden ze hier op aangesproken, omdat ze in overtreding zijn", aldus een woordvoerder van het ministerie. De controleurs zullen nog geen sancties opleggen bij overtreding van de vierdagentermijn. Dit gebeurt wel bij zeugenbedrijven die niet aan de 28-dagennorm voldoen. Het sanctiebeleid geldt voor een overgangsperiode tot 2014. Daarna zullen bedrijven die niet aan de vierdagentermijn voldoen wel een sanctie opgelegd krijgen.

Laatste reacties

 • joannes

  Nu, wat betekent dat in de praktijk? Ik weet het wel.... En de Nederlandse overheid krijgt een mooi inzicht in diegene die de juridische periode even afwachten.... Voor diegene die exporteren zou ik zeggen: EU regels zijn op zeker ¨de maat¨!

 • marieke1

  Dit is voor velen goed nieuws
  Fijne feestdagen!!

 • boerkebrabant

  zo hoort het ook, wij leven in een europa, waar we allemaal aan de zelfde eisen zouden moeten voldoen, als de concument iets extra wil is dat geen probleem, maar daar moet dan wel extra voor betaald worden. op deze manier bepaald de markt wat er' meer' moet gebeuren als wettelijk europees gezien. afgezien van de belabberde finacieele situatie toch nog eens een keer iets positiefs!

 • ericvanzutphen

  Ja Ja leuk en aardig allemaal maar er zijn al vele varkens houders die hier in hebben geinvesteerd ,hiermee had men beter eerder mee naar buiten kunnen treden ,als het tenminste waar is wat men beweerd , ik heb namelijk andere verhalen gehoord

Of registreer je om te kunnen reageren.