Varkenshouderij

Nieuws 1903 x bekeken

Nieuwe methode voor detectie van berengeur

Gent - Het doctoraat onderzoek van Karen Bekaert (Universiteit Gent) heeft een nieuwe methode opgeleverd om berengeur te detecteren.

Het gaat om een chemische analysemethode waarmee het mogelijk is drie stoffen die berengeur aan het vlees meegeven (skatol, indol en androstenon), los van elkaar te meten. De stoffen worden gemeten in het vet. Dit kan niet aan de slachtlijn, maar moet in een laboratorium gebeuren.

De gebruikte techniek heet Ultra performance liquid chromatography (UPLC). Skatol en indol wordt gemeten bij minimaal 5 microgram per kilo vet, voor androsteron ligt de grens op 10 microgram. De waarden liggen ver beneden de grens waarbij mensen berengeur in vlees waarnemen. Bekeart heeft aanwijzingen dat er meer stoffen zijn dan de drie bekende die stinkers veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.