Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

NVWA: grote meerderheid zeugenbedrijven voldoet aan groepshuisvesting

Utrecht - 84 procent van de zeugenhouders verwacht vanaf 1 januari te voldoen aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen. Negen procent van de zeugenhouders verwacht op die datum nog bezig te zijn met aanpassingen, maar binnen afzienbare tijd de zaken voor elkaar te hebben en twee procent van de bedrijven geeft aan niet aan de eisen te kunnen voldoen vanwege vergunningsproblemen. De resterende vijf procent stopt. Deze gegevens heeft de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, bekend gemaakt.

De NVWA had alle 2.278 zeugenhouders een oproep gestuurd om in een verklaring aan te geven in hoeverre men straks voldoet aan de eisen. 95 procent van de bedrijven heeft gereageerd.

De organisatie signaleert dat er op bepaalde punten onduidelijkheid is over de eisen vanaf 1 januari. Dit is naar voren gekomen uit de pre-inspecties die de NVWA momenteel uitvoert bij de zeugenhouders. Eén van de zaken betreft de eisen aan de oppervlakte dichte vloer. Iedere zeug moet beschikken over een oppervlak van 2,25 vierkante meter waarvan minimaal 1,3 vierkante meter dicht vloeroppervlak. Delen van het gangpad of ongebruikte hoekjes van de dichte vloer tellen niet mee.

Sommige zeugenhouders verkeren in de veronderstelling dat er een gedoogregeling zou zijn voor zeugen in de box voor de eerste vier weken van de dracht. Zeugenhouders worden echter geacht hun zeugen binnen vier dagen na inseminatie in de groep te doen. De NVV heeft aangekondigd zich te blijven inzetten voor het van tafel krijgen van deze vier dagen-eis. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg hoopt minister Henk Kamp nog te kunnen overtuigen. Voorlopig is het echter nog niet zo ver en zal de NVWA vanaf 1 januari handhavend optreden.

Laatste reacties

 • info180

  Ik vind het een grote schande hoe handhavend Nederland weer eens met hun hardwerkende varkenshouders om gaat. Ben zelf voedingspecialist en loop zowel op Nederlandse zeugen bedrijven als een veertig tal Duitse bedrijven in de regio NRW en Niedersachsen. De grote van deze bedrijven bij de Duitse oosterburen varieren van 200 tot 2000 zeugen. Ik durf te zeggen dat geen en ook werkelijk geen enkel Duits bedrijf aan de nieuwe Europeese wetgeving voldoet. Er zijn er zelfs een aantal bij die nog helemaal niets hebben gedaan. Zelfs bedrijven met meer dan 1000 zeugen. De vierdaagse eis is daar helemaal niet aan de orde. Dat nog terzijde. Ben daarom ook zeer benieuwd hoe handhavend Duitsland daar de komende maanden mee om zal gaan. Zeker is dat het niet op de manier zal gaan als in het kleuter klasje Nederland die zich weer over de rug van de Nederlandse varkenshouders wil profileren in Europa. Handhavend Nederland zal maar eens goed na moeten denken of ze zich in deze zware economische tijden kan veroorloven, een van de weinige winstgevende sectoren, nog een schop te moeten geven voor dat we met ons allen naar de donder gaan. Een pas op de plaats en even afwachten op de rest van de concurenten in Europa was zeker zo netjes geweest. Dit had ons niemand kwalijk kunnen nemen. Ik wenst alle varkenshouders ondanks alles fijne dagen toe en misschien dat de consument, volgent jaar, bij de kerst inkopen, bij het zien van de dan geldende prijskaartjes, ons eens beter gaat waarderen.

 • varkenshouder1

  En dan liggen de varkens in Duitsland ook niet eens op 0.8 m2 maar op minder dan 0.7 m2 met volledig rooster. Iets wat hier al helemaal niet meer mag. Inderdaad, waar is hier de overheid mee bezig !!!

 • drientje

  Och, het maakt niet meer uit. Komende maanden doen toch veel varkenshouders de deur dicht vanwege het niet kunnen betalen van de voerrekening.
  Dus, so wat!!

 • Hogman1

  info 180 , ik ben afgelopen week in Frankrijk geweest en daar is het ook precies zoals jij vermeldt
  Ongelooflijk. Ze vermelden dat daar 95% voldoet aan groepshuisvesting en ik heb er werkelijk niet 1 gezien die dat is en ook geen aanstalte maakt omdat te gaan doen.(Waren grote fokbedrijven)

Of registreer je om te kunnen reageren.