Varkenshouderij

Nieuws 2933 x bekeken 17 reacties

NVV voert actie bij hoofdkantoor Jumbo

Veghel - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gaat maandagochtend actie voeren bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. NVV-leden en collega varkenshouders willen zo een signaal afgeven dat de macht van de supermarkten niet langer geaccepteerd wordt door de varkenshouders.

Aanleiding voor de actie is een brief van de Jumbo die in september naar leveranciers is gestuurd. Hierin meldde Jumbo dat ze leveranciers een 'Hallo Jumbo!'-bijdrage van 1,25 procent in rekening gaan brengen. Deze bijdrage wordt met terugwerkende kracht verrekend over 2012. In dezelfde brief geeft Jumbo aan de betalingstermijn met zeven dagen te verlengen.

De NVV heeft tijdens een gesprek, dat op verzoek van Jumbo heeft plaatsgevonden, aangegeven deze maatregelen onacceptabel te vinden omdat deze uiteindelijk doorberekend zullen worden aan de primaire producent. Hierdoor komen de marges in de varkenshouderij nog verder onder druk te staan.

Jumbo heeft hierop aan de NVV gevraagd oplossingen aan te dragen om tot een betere margeverdeling te komen. De NVV heeft vervolgens een brief gestuurd naar Jumbo gestuurd met het voorstel voor een prijsoverleg met een onafhankelijke voorzitter, om de opbrengstprijs van voor varkenshouders vast te stellen. Een inhoudelijke reactie op deze brief is volgens de NVV niet gekomen. Ook is er volgens de vakbond geen mogelijkheid om snel met de Jumbo in overleg te treden. Omdat de vakbond zich niet serieus genomen voelt, gaan de varkenshouders actie voeren onder het motto 'Sinterklaas roept Jumbo op het matje'.

Laatste reacties

 • joannes

  Goed idee, schudden aan die boom! Het belachelijk dat die retailers denken met hun oligopolie leveranciers hun ideeën over prijsvorming op te leggen omdat ze elkaar beconcurreren voor meer marktaandeel of marge. Wanneer de consument minder koopt of critischer is vanwege de crisis betekent dat niet dat deze dominante retailers ten koste van boeren hun cijfers op kunnen poetsen. De overheid zou dit soort praktijken direct moeten verbieden omdat het een ongelijke onderhandelings positie is. En dat deze positie misbruikt wordt is over duidelijk wanneer je dat Rabo rapport door neemt: pagina 2 van dit rapport http://www.nvv.nl/dutchtopics/Trog/trog_189.pdf In dit rapport wordt overduidelijk dat de onderhandelings positie misbruikt wordt, maar we moet het zelf signaleren en afdwingen dat er eens een keer wat veranderd met deze vorm van uitbuiting.

 • trekker123

  Voer maar lekker actie. Jumbo koopt het vlees gewoon voor de prijs waarvoor ze het kopen kunnen. Tot een betere margeverdeling komen. Laat me niet lachen. Jumbo bepaalt gewoon zelf zijn marge. Inkoop plus marge = verkoop. En inkoop liefst zo laag mogelijk. Zoals een varkenshouder ook probeert om zo goedkoop mogelijk in te kopen. Met dat verschil dat die niks over de prijs van zijn product heeft te vertellen. Dat WORDT hem verteld. O.a. door Jumbo. Echte ondernemers die varkensboeren.

 • kiepel

  imago schade kan Jumbo niet gebruiken. Daarom goed deze aktie! Wanneer de consument Jumbo aanspreekt op de uitbuiting van de primaire sector zal imago schade niet makkelijk te herstellen zijn. Jumbo komt dan met Aldi en Lidl in een rijtje te staan. Jumbo wil echter met Albert Hein vergeleken worden.

 • agratax2

  Op deze acties van de Supers is maar één Europees gedragen antwoord mogelijk 'leveranciers stop' en dan in heel Europa. De korting met terug werkende kracht is Contract breuk en hier kan misschien een rechter iets mee in positieve zin voor de leveranciers. Zolang en de vleeshandel, de slachthuizen en de boeren zich door angst (markt verlies) laten leiden zullen ze in de tang van de Supers (goed verenigd) blijven zitten. Als het ooit zover komt dat de Supers zelf de hele keten gaan beheren, zullen we zien dat de prijzen wel op een rendabel niveau uitkomen voor alle schakels in de keten, maar zolang er nog kleine zelfstandige ondernemers zijn die zich laten gebruiken als slaven heeft de handel geen behoefte aan de eerste schakel binnen van de keten.

 • schoenmakers1

  kiepel#3, als de jumbo met ah vergeleken wil worden heeft men oogkleppen op, eerlijk zaken doen is bij lidl en aldi beter gewaarborgd

 • Lin

  Beter iets doen als niets doen, de sector laat al zo weinig van zich horen.

  Dit is toch ook weer een actie van de Jumbo die te zot voor woorden is?!
  Wij mogen de hoge voerprijzen toch ook niet doorberekenen van de NMA....

 • trekker123

  Blijf maar lekker dromen. En reken vooral op steun van de consument. Alsof die het wat kan schelen. Zeker weer die boeren die vinden dat ze niet voor vol worden aangezien. Niet dat ik het leuk vind maar zolang je als sector niet de neuzen dezelfde kant op hebt haalt het niks uit. Gewoon systematisch een derde van de zeugen met gedestileerd water insemineren - bij wijze van spreke- en in een paar maanden tijd is het hele probleem opgelost. Maar dat gaan we niet doen. We zoeken liever manieren om nog wat uit te breiden.
  Ben ik als consument wel blij mee. Blijf ik lekker goedkoop aan het eten.

 • Lin

  Als trekker123 het voer van de zeugen de nutteloos op het bedrijf staan betaald?!
  Dat kan toch niet, de biggen komen wel uit het buitenland en we verdienen er geen cent meer om. Vraag en aanbod in NL dat geld niet. Elke prijs is beter dan geen prijs, we hebben er toch geen invloed op en het voer moet betaald worden. Ik verwacht zelfs niet dat het kapot gaan van alle nl bedrijven iets zegt voor de wereldmarktprijs. De productie komt ergens anders weg, waar minder regels zijn en de productie goedkoper kan, dan kan de prijs nog verder zakken.
  Wij modderen door, kunnen toch financieel niet stoppen en houden zo veel van dit vak dat we hopen op een omslag punt. Die zal van factoren van buitenaf moeten komen helaas. We zijn ondernemer genoeg, hebben er twee kleine veehouderij takken bij en we zijn niet bang voor verandering, maar met de varkenshouderij kunnen we voorlopig geen kant op.
  Gefeliciteerd u blijft voorlopig lekker goedkoop eten!

 • trekker123

  Dat is goed om te horen. Dan zijn de problemen daarmee ook meteen opgelost en blijf ik lekker goedkoop aan het eten. Ik maakte me al bijna zorgen. Ik hoop dat de boeren hun werk nog lang leuk blijven vinden. Denk het wel want ik hoor al mijn leven lang hetzelfde gemekker. Van de consument hoeft u dus verder ook niet op veel sympathie te rekenen en van de grootgrutters al helemaal niet.

 • theorikyreintjes1

  Prima actie! Maar van het gezeur van trekker123 wordt je echt moe1

 • trekker123

  Sommige mensen worden ook moe van het gezeur van boeren die toch gewoon lekker door blijven produceren en bij vermindering van hun marge gewoon een beetje meer gaan produceren voor hetzelfde geld. Zie de veehouders die nu alvast voor 100 koeien of meer extra bouwen om er straks klaar voor te zijn als het quotum er af is. Ben benieuwd waar die straks klaar voor zijn. Maar ik maak me geen zorgen. Ik blijf voorlopig gewoon lekker goedkoop aan het eten. Aan de boeren zal het niet liggen....

 • agratax2

  zusjelinda. Verkopen tegen elke prijs is niet beter dan niet maken en dus niet verkopen. Er zijn prijzen waarbij produceren meer kost dan leegstand. Maar zolang boeren bereid zijn te produceren tegen elke prijs, hoe laag ook zal er niets veranderen.
  Trekker zijn gezeur is volgens mij waar het om gaat, boeren die steeds meer willen maken en daardoor steeds dieper in het financiële moeras geraken, omdat ze hun eigen opbrengst prijs onder de streep produceren.

 • kalkar

  natuurlijk heeft trekker123 gelijk. Ik durf dat uit te spreken. Boeren zijn als de dood om een paar varkens minder te houden. Ikzelf ben de laatste 6 slechte wel minder varkens gaan houden. Deden we dat allemaal maar. Helaas zijn boeren erg dom. Boeren willen alleen maar stoer doen met aantallen, verder niks. Daarom komt het ook nooit goed.

 • Mozes

  De NVV heeft in ieder geval een goede tekst op het spandoek. Een relatie leggen tussen het koopgedrag/prijsbeleid en de manier waarop voedsel geproduceerd wordt. ( Jumbo dwingt boer tot megastal)
  Dat is beter dan de tekst van die onnozelen van de NMV laatst bij Albert Heijn voor de deur.

 • Bison

  Trekker123 en melkertje1 jullie hebben 100% gelijk.

 • minasblunders1

  Mozes, wat stond er dan op het NMV-spandoek?

 • aarthamstra1

  Mozes ,JE HEBT GELIEK. protesteren helpt nie ,Kiek moar neu lekker dier. Plofkiep. nerstenfokkers . Pekings op''ehokt. Mestwet. weet nie wat nie er allemaol eu keumen deur waat??????????????????????????????????????????????????

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.