Varkenshouderij

Nieuws 1847 x bekeken 6 reacties

NVV en Jumbo praten in januari verder

Barneveld/Veghel - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Jumbo-supermarkten praten begin januari verder over de prijsvorming in de varkenshouderij. Dat melden zowel Wyno Zwanenburg van de NVV als een woordvoerder namens Jumbo.

Een delegatie van de NVV sprak vrijdag met Corrie Meijer, verantwoordelijk voor het vers-vlees inkoopbeleid van Jumbo. "Het was een constructief gesprek", aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Wel moesten er over en weer eerst de nodige irritaties worden uitgesproken over elkaars optreden, zo geeft Zwanenburg aan.

In de vervolggesprekken wil Zwanenburg dieper in de materie duiken en het hebben over de verdienmodellen. Zoals bekend is de NVV voorstander van een systeem waarbij er een prijs voor de varkens wordt vastgesteld, waarbij ook rekening wordt gehouden met de gestegen kostprijs (voerkosten). Er zullen bij de vervolggesprekken ook andere partijen betrokken worden. Welke dat zijn wil Zwanenburg niet meteen zeggen. Volgens de woordvoerder van Jumbo zullen er echter slachterijen en vleesverwerkers bij de gesprekken worden betrokken. Het zal volgens Jumbo ook vooral verder gaan over duurzaam varkensvlees en over hoe de vraag naar duurzaam vlees in te vullen.

Zwanenburg is het niet eens met de kritiek dat de NVV LTO niet op de hoogte heeft gesteld. "Dit loopt al langer. Wij hadden naar aanleiding van de 1,25 procent korting op de uitbetaling van Jumbo al eerder contact met ze gelegd. De uitnodigingen van Jumbo waren expliciet aan ons gericht. De actie van vorige week was vooral omdat we naar ons gevoel niet serieus werden genomen door het bedrijf."

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  ik zal nog een keer kou staan te lijden bij de poort van jumbo, papen en nat houden, en wij zwoegen maar verder!

 • John*

  bij een afspraak over prijs en kostprijsdoorberekening horen ook vaste aantallen. tegen de klippen op blijven produceren is er dan niet meer bij. scheelt dat het dadelijk in de zeugenstallen niet meer zo opvalt als er een aantal boxen leeg zijn. de kraamhokken blijven wel vol met een steeds verder stijgende biggenproductie.

 • evanderpasch1

  Heeft jumbo toch weer een maand de boeren stil

 • joannes

  Het zoveelste voorbeeld van de machtsmisbruik van de Retailers! Zij kunnen het zich veroorloven te doen en te handelen wat ze bedenken zonder dat hun handelspositie geschaad wordt. De boeren van wie ze indirect hun handel betrekken zijn niet interessant voor hun bedrijf, ze zijn gewoon lastig! Het is zoals de handels verhoudingen liggen en de boeren hebben hier hun eigen positie ondergraven met overproductie. Er is gewoon te veel voor een goede prijs. De positie van de Retailers wordt zwak op het moment dat ze vraag hebben en geen goederen. Daar moet boeren naar werken. Beperking van productie, of.....productie in relatie tot consumptie is de toekomt voor een gezonde prijsvorming. Maar zolang delen van de keten, boeren en verwerkers, kapitaals investeringen doe die zo snel als mogelijk terug verdient moeten worden, met of zonder subsidie, zonder de werkelijke behoefte, vraag, te respecteren blijven de Retailers de baas in de keten waar men hooguit uit beleefdheid een afspraakje krijgt voor een gesprek aan de ¨ronde¨tafel. Om vervolgen via de draaideur na een uurtje weer buiten te staan, zonder resultaat!

 • John*

  zolang de boeren alles betalen, heb al onze ketenpartijen er baat bij dat wij onze productie op blijven voeren. de mengvoer industrie meet zichzelf nog altijd in tonnen voer, de slachterij wil de slachtkosten per varken zo laag mogelijk houden en de handelaar wil zijn vrachtwages maximaal benutten. hiervoor zijn altijd veel varkens nodig. het zijn ook de partijen die vragen of wij niet een tandje harder en beter kunnen! zolang wij de rekening betalen vinden zij het prima! en de retail lacht ermee en ze groot gelijk.

 • W Geverink

  Het enige wat een boer moet snappen is de wet van vraag en aanbod. Zolang boeren liever meer produceren voor een markt die niet bestaat dan meer verdienen zal hun positie altijd zwak blijven. Ook de overheid heeft belang bij domme boeren en hun domme voormannen, want met een goedkoop voedsel pakket heeft de andere 98% van de bevolking meer geld over om de economie mee aan te slingeren. Vanuitdie hoek hoef je dus ook geen hulp te verwachten anders dan nu en dan een aalmoes. Als er in Brussel een subsidie te krijgen is of als er een manier is om meer toeslagrechten te krijgen, dan is vandaag het papierwerk nog de deur uit. Als mensen naar Brussel toe gaan om te wijzen op structureel te lage opbrengstprijzen en dat daar wat aan moet gebeuren dan worden ze door een hoop collega's uitgelachen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.