Varkenshouderij

Nieuws 2348 x bekeken 8 reacties

NVV: 4 dagen eis moet van tafel

Heteren - Varkenshoudersvakbond NVV blijft zich hard maken voor het afschaffen van de eis dat zeugen al vier dagen na inseminatie in groepshuisvesting gehouden moeten worden. Dat meldt Wyno Zwanenburg na de landelijke bestuursvergadering van donderdagavond.

Volgens de NVV voorzitter zorgt een snelle introductie van de zeugen in de groep tot veel problemen. “Vaak vertonen deze zeugen nog bronstverschijnselen. Dat zorgt voor onrust, beschadigingen aan de dieren, beenwerkproblemen en minder goede reproductieresultaten.”

Zwanenburg zegt dat een aantal grote dierenartsenpraktijken de NVV steunt in haar pleidooi. De KNMD heeft zich vooralsnog niet geschaard achter de oproep. Vanuit den Haag kan de NVV rekenen op steun van de Kamerleden Jacco Geurts van het CDA en Helma Lodders. Er is inmiddels een motie ingediend over het onderwerp bij minister minister Henk Kamp van economische zaken. Zwanenburg hoopt nog met hem in gesprek te kunnen gaan over de aanstaande wetgeving. ”Onze inzet is een soortgelijke als destijds bij de oppervlakte-eis in de vleesvarkenshouderij. Het idee om 1 vierkante meter als norm te stellen is van tafel gegaan en vervolgens opgenomen als plus in verschillende welzijnsconcepten als de éénsterproductie. De NVV wil dat nu op dezelfde manier dat de vierdagen-eis een plus wordt binnen productieconcepten.”

De regel dat zeugen na vier dagen in de groep moeten lopen gaat op 1 januari in. Daarmee wijkt Nederland af van de Europese wetgeving. De Europese verordening gaat uit van een termijn van vier weken. De NVV onderzoekt momenteel daarom ook welke juridische stappen er mogelijk zijn om de eis van tafel te krijgen.

Laatste reacties

 • agratax2

  We zijn bezig met één Europa en willen zo graag één grote eenheid op de wereld acteren, maar tegelijk wel als land alles zelf blijven regelen en in afwijkende wetten vast leggen. Hoe moet dit ooit tot één groot Europa met één gezicht leiden. Laten we nu eens kiezen welke droom we na streven. Dat zal duidelijkheid geven voor iedereen.

 • Bervoets

  Lijkt me duidelijk dat Nederland hier weer tever in gaat zonder te kijken naar de praktijk en naar de rest van Europa!

 • Bison

  Ik vraag me af wat men als boer/ondernemer in Holland nog ZELF kan beslissen zonder overheids inmenging met al die regeltjes en wetten over hoe wat en waar men zijn bedrijf kan uitoefenen?.

 • w v gemert

  Ik ga ervan uit dat europa op basis van beter welzijn voor het varken met overtuiging gekozen heeft voor 28 dagen. Daar had men oren voor de goed onderbouwde argumenten uit houderij zelf, in Nerderland weet de ambtenaar achter zijn bureau wat het beste is voor het welzijn. Gelukkig zijn er nog mensen in de politiek die op basis van valse sentiment verkeerde besluiten niet blijven ondersteunen.Geurts en Lodders succes.

 • politiek

  Ik denk niet dat Jacco Geurts ( CDA ) echt begaan is met de varkenshouderij. Daarvoor is de sector te ver afgegleden inzake het forse antibiotica en hormoon-gebruik. Hij behoord zijn verantwoording te kennen. Als (ex) NVV bestuurder behoor je te weten dat je niets kan verdoezelen en toch alles bekend zal worden. Gelukkig hebben andere tweede kamer leden de verantwoordelijkheid een paar jaar terug wel genomen dat hiermede grenzen overtreden worden inzake volksgezondheid en maatregelen ingezet voor forse vermindering van het gebruik antibiotica in de sector.

 • W Geverink

  Je staat er wel gekleurd op Politiek. Laten je vriendjes in Den Haag je hangen of heb je met je loze beschuldigingen gewoon geen ene poot om op te staan? Tja zolang je geen gevaar bent voor jezelf of voor anderen mogen ze jou niet opsluiten of zonder jou toestemming behandelen...

 • politiek

  Achterkamertjespolitiek behoort NIET te gebeuren.Totaal onduidelijk is waarom de belangenorganisaties toen de basis van deze wetgevig werd besproken niet actiever waren.( incl. Jacco Geurts niet als NVV bestuurder) Ik denk wel dat de inhoudelijke discussie zoals in artikel staat vraagtekens oproept maar waarom gaat men niet eerder in het verzet. Het is mij onduidelijk hoe men vooraf , (LTO en NVV dus ) dit gegeven duidelijk heeft gemaakt. Ik begrijp dat NVV en LTO ook samen al behoorlijk goed door een deur kunnen dus waarom was ook LTO hier zo passief in. Met heeft meerdere bestuurs zetels bij meerdere belangenorganisaties ( o.a. Productschappen) en nimmer is men echt in het verzet gekomen als het een wetgeving is die strijdig zou zijn met dierwelzijn. Sterker nog , ik meen dat Annechien ten Have , voorzitter LTO varkenshouderij, al wat aan het promoten was dat ook de kraamzeugen al wel loskunnen in het hok. !

 • stijnmichielsen

  ik werk al 20 jaar met groepshuisvesting bij zeugen en de ervaring heeft mij geleerd dat verplaatsen van de zeugen het beste plaats kan vinden op 28 dagen ,zeker vanwege de rust in de groep.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.