Varkenshouderij

Nieuws 1628 x bekeken 4 reacties

'Maar vijf EU-landen voldoen aan regels zeugenboxen'

Londen – Slechts vijf EU-lidstaten voldoen 1 januari volledig aan de nieuwe regels rond groepshuisvesting voor zeugen. Dat zijn Groot-Brittannie, Zweden, Luxemburg, Oostenrijk en Estland. Dat heeft de Britse varkenshoudersorganisatie National Pig Association (NPA) van EU-ambtenaren te horen gekregen.

De meeste andere landen halen bij lange na niet de 100 procent.”Ik ben daar verbijsterd over. We hebben het hele jaar contact gehad met de Europese Commissie en hadden de indruk dat veel meer lidstaten zouden voldoen”, zegt voorzitter Stewart Houston van varkensschap BPEX.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwacht dat 1 januari 84 procent van de zeugenhouders in Nederland aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen voldoet.

Volgens de NPA-cijfers voldoet in Nederland 63 procent van de bedrijven aan de eisen. In Denemarken is dat 85 procent, in Duitsland 48 procent en in Frankrijk 33 procent. In nog eens zes lidstaten voldoet 90 procent of meer aan de eisen. In Groot-Brittannië gelden de regels die nu in de EU van kracht worden al sinds 1999.

Britse supermarkten hebben aangekondigd vanaf 1 januari alleen nog varkensvlees en -producten te verkopen van bedrijven die aan de nieuwe EU-regels  voldoen. Winkeliers, maar ook de horeca en vleesverwerkende industrie worden op dat punt onder druk gezet door de NPA. De NPA wil dat bedrijven een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze zich aan de regels houden. De NPA wil ondertekenaars bekendmaken en bedrijven die niet tekenen aan de schandpaal nagelen.

Laatste reacties

 • AngelinaBallerina

  De naam 'zeugenbox' zegt voor mij uberhaupt al genoeg. Een varken hoort daar niet thuis. Welke eis je ook stelt, voor mij zal het nooit aan de 'regels' voldoen. Die regels zijn sowieso opgelegd door mensen, maar als je het aan de varkens zou vragen? Helaas kunnen ze niet praten, maar lichaamstaal zou voldoende moeten zeggen toch?

 • Pieterv1

  Beste Angelina,

  ben je eigenlijk al eens IN een zeugenstal geweest? Heb je er al eens IN gewerkt? 'k Vraag me af of je niet gewoon an schrik wegloopt?

  Wij werken al enkele jaren met het groepshuisvestingssysteem. Met name de voederautomaten van firma Nedap. De zeugen zitten beperkt in een box.
  1 week in de dekstal en 4 weken in de kraamstal. De andere 15 weken van de dracht lopen de zeugen los.
  Het systeem wordt opgelegd van EU. Maar het heeft toch heel veel nadelen.
  - Meer zeugen met poot- en klauwproblemen.
  - Meer agressie en onrust in de stal.
  - Gemiddeld 5% MINDER zeugen drachtig (door het loslopen vanaf dag 4 na dekken)
  - Gevaarlijker voor wij als mens zelf om controle te doen tussen de zeugen...
  Maar ja, als je 't nog nooit ervaren hebt kun je 't ook niet weten.

 • drientje

  Tja Angelina, het gezinsbedrijf is een makkelijke prooi om tegen aan te trappen.
  Als de varkenshouderij een industrie tak was met vele duizende banen, dan lag het in een keer heel anders. Wellicht moet dan ook maar in de deze richting de oplossing gezocht worden.

 • W Geverink

  Ik had genoeg ruimte om de zeugen dertig dagen aan de band te kunnen laten staan. Jazeker, ik had nog echte kettingzeugen. Na het pregtesten gingen ze in de groep. Telkens als ze van de band afkwamen renden ze enthousiast de gang naar het groepshok in. Die dieren zijn echt niet dom. In minder dan een minuut waren er een aantal weer terug en gingen weer in een lege box staan. Het was dus niet moeilijk om vast te stellen welke er in de groep op de flikker zouden krijgen. Ik vond het erg om de zeugen in de groep te moeten plaatsen. Ik had er vijf uit gietbeton opgetrokken hokken voor waar de rangordegevechten plaats vonden. Dat was een rotklus die ik bewaarde tot het einde van de dag zodat ik meteen daarna de deur achter me dicht kon trekken. Ikzelf en meer dan 50% van de zeugen vonden groepshuisvesting maar niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.