Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

LTO procedeert voor gelijke behandeling in Aujeszky-claimzaak

Den Haag - Ook LTO hoopt voor haar leden en oud-leden een deel van het te veel betaalde geld voor de verplichte Aujeszky-enting in de jaren 90 terug te krijgen.

Dat meldt vakgroepvoorzitter Annechien ten Have. Er loopt een arbitragezaak waarin LTO een gelijke behandeling op dit punt eist voor alle varkenshouders, dus ook de LTO-varkenshouders. De verwachting is dat er eind januari/begin februari een uitspraak van de rechter ligt in deze zaak.

Volgens een woordvoerder van de De Sociaal Economische Raad (SER) kan een positieve uitspraak van de rechter tot gevolg hebben dat de SER minimaal twee keer zo veel geld moet uitkeren dan de 16 miljoen euro die nu is vastgesteld voor de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). De woordvoerder wil niet zeggen hoe groot de reserves (uit de Landbouwschapserfenis) zijn waaruit het geld moet worden betaald, maar ze laat wel doorschemeren dat die niet oneindig zijn. De kans bestaat dat er een tekort ontstaat.

De SER en de NVV verschillen van mening over de periode waarover de wettelijke rente is berekend in de Aujeszkyclaim van de NVV. Dit bevestigt de woordvoerder van de SER. Volgens de woordvoerder gaat de SER er vooralsnog van uit dat 16 miljoen euro het eindbedrag is voor de NVV. De NVV stelt dat de rente in dit bedrag is berekend over de periode vanaf 2003 en dat zou vanaf 1993 moeten zijn. Volgens de SER-woordvoerder moeten juristen van beide partijen hierover een vergelijk bereiken.

Volgens bestuurslid Theo Duteweerd van de NVV zullen zo'n 3.000 leden en oud-leden van de NVV geld tegemoet kunnen zien in deze zaak. Afgelopen zomer besloot de NVV ledenvergadering dat een deel van het geld zal worden gestort in een weerbaarheidsfonds waaruit de NVV toekomstige procedures wil financieren. Hoeveel geld er naar dat nieuw te vormen fonds gaat, kan Duteweerd nog niet zeggen. "Dat moeten we nog bekijken."

Laatste reacties

 • porky 1

  eerst laat lto de kolen uit het vuur halen door de nvv en dan willen ze ook mee profiteren als het de nvv lukt typisch lto

 • evanderpasch1

  Als je geen bezwaar maakt vindt je iets goed kun je volgens mij 10 jaar later niet op terug komen

 • holva.mhollanders1

  LTO moet niet zeuren , want de voorgangers van de LTO hebben zelf mede de regels opgesteld in die jaren. En als ze er nu niet mee eens zijn dan moeten zij zelf uit eigen zak maar bijbetalen.
  De NVV heeft er meer dan 10 jaar ervoor moeten strijden.

 • hertha

  Zijn er dan nog varkenshouders lto lid?

Of registreer je om te kunnen reageren.