Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

LTO eens met NVV over vier dagen-eis

Beerta - LTO is het in principe eens met de NVV dat de vier dagen-regeling, de eis dat zeugen binnen vier dagen na insemineren in de groep moeten worden opgenomen, aan de vrije markt over gelaten zou moeten worden. Dat zegt vakgroepvoorzitter Annechien ten Have van LTO. Ze reageert op de aankondiging van de NVV om mogelijk een juridische procedure te starten tegen deze puur Nederlandse eis.

Ook Ten Have is van mening dat er sprake moet zijn van een gelijk Europees speelveld. Ten Have voegt er wel meteen aan toe dat de ervaringen in de praktijk met de vier dagen-regeling wisselend zijn. Er zijn volgens haar verder veel commerciële partijen die de regel als eis hebben opgenomen in de leveringsvoorwaarden. Ze noemt Tesco, Beter leven 1 ster en andere partijen. "Een groot deel van de vrije markt stelt die vier dagen dus al als eis", aldus Ten Have.

Laatste reacties

 • Jan Brabant

  Mooi op tijd !

 • MtsThus

  Wat mist in dit artikel is een duidelijk standpunt van de LTO. Geen wonder dat de Nederlandse varkenshouderij geen duidelijke spreekbuis heeft.
  Òf de LTO staat vierkant achter de NVV om de vier-dagen eis van tafel te krijgen, òf de LTO neemt het standpunt in dat alle zeugenhouders aan de vier-dagen eis moeten voldoen.
  Ik ben voor het eerste, je moet de vrije markt ruimte geven zich te onderscheiden. Als de vier-dagen eis geen concurrentienadeel geeft kan de Nederlandse varkenshouderij laten zien dat het geen wetgeving nodig heeft om veranderingen teweeg te brengen, maar dat men kan leveren waar de markt (lees consument) om vraagt.

 • joannes

  LTO is te veel diplomaat en te weinig varkenshouder!

 • johanjoris

  De varkenshouderij algemeen is als een voetbalmatch. De varkenshouders zijn de bal. Zij kunnen niet winnen. En wat een lachertje over 'wat de markt, lees consument, wilt'. Mij als consument hebbben ze nog nooit iets gevraagd over hoe ik mijn stukje vlees wil. De landen buiten Europa liggen plat van het lachen.

 • marieke1

  Over 13 dagen moet iedereen voldoen aan deze eis zoals het er nu uitziet.
  Er moet nu dan toch onderhand een keer duidelijkheid komen want velen zijn op een houtje touwtje manier de inrichting aan het veranderen wat het welzijn van mens en dier echt niet ten goede komt. Geld om het goed aan te passen ontbreekt bij velen

 • evanderpasch1

  Eerst vele varkenshouders laten stoppen en andere een topfinanciering laten nemen om productiedaling op te vullen met verdubbeling en dan pas als iedereen heeft beslist gaan ze 14 dgn van te voren eens bezwaarmaken daarom ben ik geen lid

 • politiek

  LTO gedraagt zich diep triest inzake belangen-behartiging boerengezinsbedrijf. Ze gedragen zich diep triest inzake welzijn dieren, en ze gedragen zich diep triest inzake voedselveiligheid en de daaraan gebonden volksgezondheid.
  Blijkbaar hebben ze maar 1 doel en dat is de mega bulk productie van vlees , bulk dus , ten dienste van de de agro industrie zoals b.v. een VION , wat ze , zonder overleg , door de strot kunnen duwen van de consument.
  Ben er maar trots op ! .

 • alco1

  Het enigste wat politiek doet is hetzelfde riedeltje afdraaien en haat zaaien, met als gevolg dat wederzijdse partijen de kop in de nek gooien, waardoor structurele verbeteringen in de veehouderij geblokkeerd worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.