Varkenshouderij

Nieuws 1918 x bekeken 2 reacties

Kamp blijft bij eis groepshuisvesting zeugen

Den Haag – Minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft bij zijn standpunt om groepshuisvesting voor zeugen verplicht te stellen vanaf vier dagen na dekken.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De argumenten van VVD-Kamerlid Helma Lodders en CDA-Kamerlid Jacco Geurts hebben Kamp niet overtuigd om de termijn te verlengen naar 28 dagen, zoals de Europese regelgeving voor schrijft.

Kamp is niet bereid zeugenbedrijven die aantoonbaar managementproblemen hebben met de 4-dagen eis extra te ondersteunen. Ook wil hij bedrijven geen versoepeling van de eis geven, ook niet als er een verklaring van een dierenarts is. “De overheid heeft een miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar groepshuisvesting en opfok van gelten. Deze investering heeft opgeleverd dat met meer diergericht management het langer dan vier dagen na dekken individueel opsluiten van de zeug voorkomen kan worden”, aldus Kamp. Hij verwijst ernaar dat 40 procent van de zeugenhouders dit al doet en dat dit economisch mogelijk is.

“Mocht een zeugenhouder dus problemen hebben bij het plaatsen van de zeugen na vier dagen na dekken in de groep, dan zou dat oplosbaar moeten zijn met meer diergericht management. Kamp benadrukt dat het drachtigheidspercentage bij groepshuisvesting na vier dagen niet lager hoeft te zijn dan bij latere groepshuisvesting.

NVV heeft aan aangekondigd juridische stappen te overwegen over de kwestie. Ze vinden de regelgeving concurrentievervalsend. Ook LTO vindt dat de vier dagen-eis aan de markt moet worden overgelaten.

Laatste reacties

  • arkova

    Wat kijkt hij vrolijk!

  • kuusenboer

    Dankjewel Sterksel. Het was weer een nuttig Nederlands onderzoek met de centjes van den Haag. Praktijkrijp heet dat dan. Helaas is de ware praktijk: wie betaald , bepaald. En den Haag bepaald vooraf de gewenste uitslag van elk onderzoek wat ze financieren. Daarom mogen de zeugen na vier dagen los, dit heet dan praktijkrijp ( Op het VPB ). Op de varkensbedrijven zijn deze finanancieringen niet aanwezig, en moet men roeien met de riemen die men heeft. Dure verbouwingen en wellicht ( de tijd zal het leren ) slechtere resultaten. Of dit economisch allemaal rondgezet kan worden is van geen belang voor de politiek. Je ziet het maar te regelen met je welwillende bank. Misschien moeten de echte praktijk bedrijven (de varkenshouders ) maar eens een onderzoek betalen en daarbij bepalen dat het VPB Sterksel niet meer praktijkwaardig is. Het heeft zijn diensten in het verleden zeker bewezen, en niets dan lof voor de medewerkers. De tijd en de financiering is echter anders geworden. Tegenwoordig wordt deze -praktijk- tegen de bedrijven gebruikt, door de wijze van onderzoeksfinanciering. Zowel door overheid als toeleverende agri business. Misschien een wat zwart witte reactie, maar zo zie ik het. Het SP eerste kamerlid heeft in de senaat bij het nertsenverbod ( per ongeluk ) iets laten vallen; de eerste ongewenste sector in de landbouw is weg. Op naar de volgende. Maak het verhaaltje af en kleur de plaatjes !

Of registreer je om te kunnen reageren.