Varkenshouderij

Nieuws 765 x bekeken

In Nederland daalt het aantal castraties het snelst

Brussel - In Nederland is het castreren van beerbiggen de afgelopen zes jaar het snelst afgenomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Europese commissie.

De resultaten zijn maandag gepresenteerd tijdens een internationale bijeenkomst over castratie en berengeur in Brussel. Uit de inventarisatie blijkt dat in Nederland de helft van de beerbiggen niet meer wordt gecastreerd. In 2006 werden bijna alle biggen nog gecastreerd. Ook in Zweden is sprake van een significante daling. Daar wordt 80 procent van de biggen gecastreerd tegen 95 procent zes jaar geleden. In de meeste landen is er sprake van een afname van de castratiegewoonte. Uitzondering is Polen. In dat land steeg het percentage gecastreerde beerbiggen van 81 naar ruim 90 procent.

In Spanje is het percentage gedaald van 35 procent naar ongeveer 18 procent. In het Verenigd Koninkrijk worden beerbiggen praktisch niet gecastreerd. In Duitsland is er sprake van een kleine daling, van 100 procent naar ongeveer 95 procent. In Denemarken is het percentage castraties stabiel en ligt rond de 95 procent. In Italië, Oostenrijk en Tsjechië worden nog steeds praktisch alle biggen gecastreerd.

Volgens de inventarisatie van de Europese Unie hebben de meeste belanghebbenden (stakeholders) in de varkensketen de verwachting dat de gewoonte om biggen te castreren in 2018 vrijwel verleden tijd zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.