Varkenshouderij

Nieuws 2525 x bekeken 7 reacties

Groningen maakt bezwaar tegen varkensbedrijf over de grens

Groningen - De provincie Groningen heeft bij de Oost-Friese gemeente Emsland bezwaar gemaakt tegen de bouw van een varkensbedrijf met ongeveer 7.000 vleesvarkens. Het bedrijf zou ongeveer 10 hectare groot worden.

De provincie heeft het bezwaar toegespitst op de milieu-effecten en de optelsom van de effecten van verschillende bedrijven. Het Groningse provinciebestuur vindt dat de onrust over de vestiging van het bedrijf moet worden weggenomen.

Het bedrijf is gepland vlak over de Gronings-Duitse grens tussen Bellingwolde en Rhede. In dat gebied staan al meer varkensbedrijven. Het plan voor het bedrijf van 7.000 varkens is ingediend door een Nederlandse ondernemer.

De provincie zal in januari een toelichting geven op de bezwaren die zij heeft tegen de plannen.

Tegen het plan zijn burgers in het geweer gekomen, die een petitie met 1.400 handtekeningen hebben ingediend tegen de vestiging van het bedrijf.

In de Groningse provinciale staten zijn vragen gesteld over de plannen voor het nieuwe bedrijf. De PvdA-fractie stelt dat er sprake is van een "explosieve ontwikkeling van intensieve veehouderij" aan de Duitse kant van de grens.

Statenlid Bert Dieters vindt dat het provinciebestuur de Duitse gemeente moet vragen een moratorium in te stellen voor nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij op een afstand van minder dan vijf kilometer van de Nederlandse grens. Eerst moet er overeenstemming zijn aan beide zijden van de grens over de gezondheidsrisico's van de intensieve veehouderij, vindt Dieters.

Laatste reacties

 • Mozes

  Wat een onzin. De wind waait meestal uit het westen dus zullen ze daar in Groningen weinig merken van veehouderij over de grens. Dat intensieve veehouderij gezondheidsproblemen veroorzaakt is nog nooit aangetoond.
  Het standpunt van de PvdA moet worden begrepen als een uiting van een algemeen antiesentiment jegens de intensieve veehouderij.

 • kleitokkers

  ik ben ook tegen alle uitbreiding in de rest van de wereld.

 • b.j.sloetjes1

  7000 varkens op 10 ha, hoeveel ruimte krijgen de varkens?

 • info140

  Eens kijken hoe lang het duurt dat die Groningers vinden dat die Duitsers zich met hun eigen zaken moeten bemoeien als zij eens ergens bezwaar tegen maken!
  Bijvoorbeeld tegen die zure en gure westenwinden...

 • John*

  Dan begin maar het testen met die in de stal actief zijn.. als hier geen bijzondere waarden uitkomen dan kan dat ook niet bij de mensen uit de omgeving zijn! ik geef me wel op.

 • Tiens

  Hoeveel provincie Groningen heeft er eigenlijk mogelijk last van of zijn ze bang dat het Blauwe Stad-project gaat verzuipen. Ik dacht altijd dat het een nuchter volk was die Grunnegers. Zal de zwijgende meerderheid nog wel zijn.

 • sj_rietberg1

  .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.