Varkenshouderij

Nieuws 1062 x bekeken

EU-geld voor bestrijding Afrikaanse varkenspest

Brussel – De Europese Unie gaat volgend jaar 199 miljoen euro investeren in de bestrijding van dierziektes. Voor Afrikaanse varkenspest op Sardinië is 1,4 miljoen euro opzij gelegd.

Afrikaanse varkenspest is sinds een aantal jaren een groot probleem in Rusland. De ziekte komt sinds 1960 niet meer voor in de Europese Unie, behalve op het Italiaanse eiland Sardinië waar de ziekte nog steeds niet onder controle is. Italië heeft daarom de Europese Commissie (EC) gevraagd om mee te helpen met een aangepast en verbeterd monitorings- en beheersprogramma voor de ziekte op te stellen. Dit jaar is de ziekte al in zeven van de acht provincies op Sardinië opgedoken.

"Als we Sardinië niet kunnen vrijmaken van deze varkensziekte, dan heeft dat een negatief effect op de rest van de Europese Unie, zowel op veterinair gebied als economisch gebied. Daarom stellen we 1,4 miljoen euro beschikbaar”, aldus de EC.

Een bedrag van 16,6 miljoen euro is vrijgemaakt voor projecten die als doel hebben om salmonella in de veehouderij te verminderen. Volgens de EC is salmonella-besmet vlees nog steeds de op één na grootste bron voor een voedselinfectie bij mensen. Het bedrag wat Europese lidstaten mogen besteden aan de bestrijding en monitoring van Klassieke varkenspest staat op 2,5 miljoen euro. Voor vogelgriep is 2,6 miljoen euro beschikbaar.

De EC heeft in totaal 199 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2013. In totaal zijn er 137 projecten geselecteerd die het geld mogen inzetten. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed voor vaccinaties of nieuwe technieken om ziektes snel te kunnen opsporen. De ziekte tuberculose bij runderen krijgt het meeste geld (71 miljoen euro), gevolgd door BSE (54 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.