Varkenshouderij

Nieuws 2274 x bekeken 14 reacties

Denen willen supergroene stal met superwelzijnsniveau

Kopenhagen - De Deense regering mikt via samenwerking met het bedrijfsleven en onderzoekers op de ontwikkeling van een varkensstal met een superwelzijnsniveau maar zonder milieunadelen.

Dat initiatief heeft landbouwminister Mette Gjerskov ontvouwd als onderdeel van een nieuwe innovatiestrategie van de regering. Gjerskov meent dat het doel over drie jaar kan zijn gerealiseerd. "We moeten de wereld laten zien dat moderne varkensproductie mogelijk is zonder compromissen aan dierenwelzijn, milieu en doelmatigheid in een heel nieuw type varkensstallen. Vandaag is dat theorie, maar wij willen dat werkelijkheid laten worden", aldus de bewindsvrouw, die het ambitieniveau vergelijkt met de Amerikaanse maanlandingsplannen van begin jaren 60. Die leken ook onrealistisch maar de doelstelling, een bemande vlucht naar de maan, werd in 1969 gehaald.

De stalontwikkeling wordt aangevat op basis van publiek-private samenwerking. Gjerskov wil daarvoor alle relevante experts bij elkaar brengen. Sectororganisatie LF reageert positief op het plan.

Laatste reacties

 • sensia

  hartstikke goed nieuws, dit voorbeeld gaan wij in nederland volgen!

 • schoenmakers1

  wie houdt je tegen sensia?
  iemand met verstand zou anders reageren

 • coen

  als de regels nog strenger worden gaan de varkenshouders inderdaad naar de maan

 • pdenh1

  Eigenlijk moet de varkenssector in het innovatieplatform worden opgenomen, opdat, rekening houdend met dierenwelzijn, consument, klimaat en efficiency,
  alle schakels in de varkensketen hun bijdrage daarin kunnen optimaliseren.
  Gegeven het feit, dat we op de wereldmarkt niet de enige exporteur zijn. Denemarken, maar ook Brazilie e.a.zijn evenzo in de race naar een in de toekomst aanvaard varken.

 • fa. de Graaf

  Zeer goed nieuws en misschien de oplossing voor de op lange termijn geen toekomst hebbende bio industrie, want die heeft ook grote nadelen en als het economisch niet werkt dan komt dat vanzelf uit. Elke agrarier weet als je produceer voor dump markt er voor hun het minste te verdienen valt. Het moet wel gedragen worden door de keten en door middel van heffingen beschermd worden. Als je het versnelde filmpje ziet van een mega kippenfarm in de Po vlakte waar in 2 dagen 100.000den kippen omvallen door de vogelgriep dan zie je kwetsbaarheid van dat systeem.

 • W Geverink

  Toch blijkt telkens weer dat ook in Nederland de meeste vogelgriep wordt geconstateerd bij de biologische kippen met buiten uitloop. Met andere woorden, als alle kippen in Nederland op de biologische manier gehouden zouden worden is de kans groot dat de hele nederlandse kippenpopulatie in een klein aantal van van de kaart geveegd kan worden.

 • schoenmakers1

  zo te horen is fa.de Graaf #5 nooit geen veehouder geweest en zal het ook nooit worden, wat een onzin

 • politiek

  De overheid die samen met de sector gaat werken aan een eerlijk en duurzaam varken waar markt voor is. Dat is de juiste koers denk ik ook. Bulk is er al voldoende en daar is Nederland als ontwikkeld en volwassen land veel te duur voor geworden.
  Van alle werelddelen (afval)grondstoffen naar dit landje verslepen en dan in de vorm van mega bulk vlees weer proberen te vermarkten is een doodlopende weg.

 • bankivahoen

  De overheid samen met de sector ziet politiek@ wel zitten? Ik maak uit je honderden ongeveer dezelfde riedeltjes van je anders op dat je telkens de overheid beschuldigd van achterhouden van vertrouwelijke info ! Hoe kan het nu dat je ineens weer wel vertrouwen in de overheid hebt?

 • politiek

  Beste bakivahoen
  Denk daar inderdaad maar eens goed over na ! Ik heb daar zeer beslist mijn zienswijze in en die zal echt niet voor ieder even leuk leuk zijn. Overigens ben ik een zeer grote voorstander van het boerengezinsbedijf om dat weer in ere te herstellen. Het is juist die alsmaar groter groeiende agro mega bulk industrie die nu niet open en transparant wil zijn.
  Over enkele weken verloopt er weer een termijn inzake het Wob verzoek voedselveiligheid.
  Nog even geduldt dus. ( nu heb ik het wel met die d geschreven )

 • bankivahoen

  Dat is weer geen antwoord op mijn vraag Beste politiek @ !

 • politiek

  Zo denkt men ook al een jaartje na over simpele vragen voedselveiligheid, Beste bankivahoen @ !

 • minasblunders1

  Politiek, als je een WOB-verzoek hebt gedaan heeft de overheid 4 weken de tijd om hierop te reageren. Zij kan dit maximaal met 4 weken verlengen. Als jij al een jaar wacht op informatie, wordt het dan niet eens tijd om er werk van te maken? Je wordt nl. gewoon aan het lijntje gehouden. Je kunt een bezwaar indienen en het vervolgens bij de rechterlijke macht aanhangig maken.

 • politiek

  Minasblunders1 , dat is gebeurd , ze zijn in gebreke gesteld , en er is aangifte van fraude gedaan inmiddels.
  Die weigeringen heb ik voorgelegd aan de Europese Commisssie en die hebben geoordeeld dat Nederland met de gevraagde informatie moet komen.
  Uiteindelijk komt het toch bij de rechter.
  Helaas heb ik echter zojuist een zeer nare ervaring meegemaakt. Ik meende dat Alco1 wel een persoon was die ook voor openheid en transparantie , voedselveiligheid en volksgezondheid , wilde strijden.
  Hij zit wat plezier te maken om invalide kinderen. !

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.